Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının pasaport başvuruları sırasında veya mevcut pasaportlarında herhangi bir değişiklik yaptırması gerektiğinde bu bilgilere ihtiyacı var. Detaylar haberde…
Yurtdışı seyahatlerinde pasaportunda eksik olduğunu son anda fark edenler büyük sorunlar yaşıyor. Türkiye’nin Cenevre Başkonsolosluğu, umuma mahsus pasaport başvuruları hakkında önemli bilgiler yayınladı. Özellikle 18 yaşından küçüklerle ilgili bilgiler ailelerin işine yarayabilir.
-Umuma mahsus pasaportların süreleri 18 yaşından küçükler için en fazla 5, 18 yaşından büyükler için en fazla 10 yıl olabilmektedir.
-Tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olan öğrenci kişilerin yapacakları pasaport başvuruları harçtan muaftır. Sözkonusu öğrenciler bulundukları ülkede kayıtlı öğrenci (okul öncesi, aday çıraklık-çıraklık tanımına karşılık gelen okullar, ilkokul, ortaokul, lise, yüksek öğenim) olduklarını gösteren belgelerin aslını ibraz etmeleri ve pasaport defter bedelini ödemeleri kaydıyla harçsız pasaport alabilmektedir.
-18 yaşından küçükler anne veya baba pasaportuna kaydedilememekte, her kişi için ayrı pasaport tanzim edilmektedir. 18 yaşından küçüklere azami 5 yıllık pasaport düzenlenebilmektedir.
-Gerekli kimlik ve fotoğraf teşhisinin yapılabilmesi için yaş ayırımı yapılmaksızın 18 yaşından küçük tüm çocukların da başvuru esnasında hazır bulunması gerekmektedir.
-Başvuru esnasında nüfus cüzdanının aslı, (T.C. Kimlik no’lu, ayrıca 15 yaşından büyükler için fotoğraflı), son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf (fonu beyaz olmalı) ve eski pasaportun mutlaka beraber getirilmesi gerekmektedir.
-12 yaşını doldurmamış çocukların başvuru formları velileri veya vasileri tarafından imzalanmaktadır. 12 yaşını doldurmuş ve daha büyük çocukların başvuru sırasında imzaları alınmaktadır.
-Pasaport müracaat tarihi itibariyle ergin (reşit) olmayan çocukların anne ve babalarının noterden veya müracaat esnasında birlikte memur huzurunda düzenletebilecekleri usulüne uygun muvafakatın ibrazı gerekmektedir.
-Boşanma durumunda, normal şartlarda ilgili Türk mahkemesi velayeti kime vermişse (tedbir yolu ile geçici olarak verilmişse dahi) onun muvafakatinin alınması gerekir.
-Mahcurlar 18 yaşından büyük ise Türk mahkemelerinden alınan karar ile vasi tayin edilen kişinin vasi kararının ibrazı ve muvafakati gerekir.
-Muvafakatnameler noterce tanzim ve tasdik edilir. Ancak pasaport müracaatında, pasaportu vermeye yetkili makamlar önünde hazırlanan belgeler de muvafakatname yerine kullanılabilir.
-Pasaport başvurusunda bulunulan çocuk henüz Türk nüfus kütüklerine tescil edilmemişse, öncelikli olarak doğum tescil işleminin yapılması gerekmektedir.
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa