Oksijenin yurdu Ordu’nun Çamaş ilçesine hanım eli değdi
Ordu’nun Çamaş ilçesinde birbirinden değerli kadınların, Çamaş’a ait ürünlerin tanıtımını yapmak adına elini taşın altına koyması ile başlayan bu serüvene şahit olmak ister misiniz? Çamaş Hanımeli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne dair tüm bilinmeyenleri Yönetim Kurulu Başkanı Sebile Karataş’a sorduk. Yöresel ürünlerin hem gebeler hem de çocuklar için faydalı olduğunu anlatan Karataş, sorularımızı yanıtladı.
Çamaş Hanımeli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin tanıtım filmi izlemek için buraya tıklayın.
İşte Çamaş’ın mis kokulu lezzetleri ve diğer tüm detaylar…
Bu kooperatifi kurmaya nasıl karar verdiniz? Kooperatifin kurulma amacı neydi?
Yerel Eylem Grubu (YEG) 3 ilçeyi kapsayan bir dernek ve Çamaş da bunlardan biri. İlçe tarımdan tarafıma ulaşarak, YEG’in ekipman desteği sağlayacağı bir projede yer almak şeklinde yöneltilen soru sonrası ilgililer ile bir araya geldik ve başlamaya karar verdik. Çamaş Belediye Başkanımız zaten bu tarz yöresel ürünlerin değerlendirilmesi hususunda oldukça destekte bulundu ve bu şekilde başladık. Çamaş Hanımeli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Halk Bankası’nın 700 kooperatifin katıldığı emekler, hayaller ve ulaşmak istenilen hedeflerin anlatıldığı Üreten Kadınlar Yarışması’nda Ordu birincisi seçilerek ilk 30’a girdi.
Doğal ürünler ile organik ürünler arasındaki fark nedir?
Bir ürüne organik ürün denilebilmesi için tarladaki ürüne gübre dahi kullanılmaması gerekir. Bu sebeple biz ürünlerimize doğal ürün demeyi tercih ediyoruz. Doğal ürün dememizin sebebi, ürünlerimizde herhangi katkı maddesi kullanmadığımız içindir.
Hangi ürünlerin satışını yapıyorsunuz?
103 çeşit ürünümüz mevcut. Pekmez, reçel çeşitleri, 12 çeşit sebzeli eriştemiz, yöresel otlarımız bunlardan bazıları.
Satış yaparken kullandığınız kanallar nelerdir?
İnstagram sayfamızdan aktif satış yapıyoruz. Bunun dışında Whatsapp numaramız mevcut, yine buradan da sipariş alıyoruz. Web sitemiz kısa süre önce açıldı: www.camashanimeli.com Buradan da siparişlerimizi alıyoruz. Ayrıca marka oluşum sürecimiz tamamlandıktan sonra Trendyol üzerinden de müşterilerimize ulaşacağız.
Ürünleri hazırlarken dikkat ettiğiniz unsurlar neler?
İlk olarak hijyene çok özen gösterdiğimizi söyleyebilirim. Kooperatifimize gelen ziyaretçiler, ürünlerimizin market ürünü gibi durduğunu söylüyor ancak tüm üretimden paketlemeye kadar tüm ürünlerimiz ile kendimiz ilgileniyoruz. Bunun dışında kavanozlama, vakumlama gibi sürece çok dikkat ediyoruz.
Ürünler herhangi analize gönderiliyor mu?
İlçe Tarım’dan gıdadan onaylıyız. Ancak ileriki günlerde Gıda Mühendisi ile çalışacağız. Mühendisimiz ile ürünlerimizin üretim tarihi ile alakalı bir çalışma yapacağız. Çok talep gören süt reçelimiz var ve süt ürünü olduğu için son kullanım tarihi konusunda net bilgi verebileceğiz ancak diğer ürünlerimiz evlerimizde sürekli tükettiğimiz ürünler olduğu için raf ömrünü biliyoruz. Yine de analizden geçireceğiz.
Yöresel ürünlerde sertifikasyon işlemlerinin yönetimi tamamı ile siz de mi yoksa profesyonel destek alıyor musunuz?
Gıdadan onaylıyız. Onun haricinde herhangi sertifikamız yok. Ancak gıda mühendisi ile çalışacağız. Onun da vereceği bir sertifika olacaktır.
Katkısız, doğal ya da köy ürünü ibaresi o ürünü organik ürün yapar mı?
Organik ürünün çok teferruatı mevcut, en ufak işleme kadar detaylandırılması gereken bir süreç. Şu an ürünlerimize organik ürün diyemiyorum ancak önümüzdeki yıl içinde diyebileceğiz. Çünkü kooperatifte değerlendirilmek üzere 3 dönümlük arazi üzerine ekim yaptık. Ancak şu an için doğan ya da köy ürünü ibaresinin organik ürün anlamına geldiğini söyleyemeyeceğim.
Yöresel ürünlerin gebeler ve çocuklar için önemi nedir?
Gebelik döneminde annenin sağlıklı besleniyor olması bebeğin gelişiminde büyük önem arz ediyor. Çocukların büyüme sürecinde de tüketmek istemediği ancak bedenine fayda sağlayan ürünleri onların tüketebileceği şekilde tabaklarına sunabilmek bizleri daha memnun kılıyor. Bu sayede farkında olmadan besinlerin tüm faydalarını alıyorlar. Netice itibari ile hem gebeler hem de çocuklar için yöresel ürünler oldukça faydalıdır.
En çok talep gören ürünleriniz hangileri?
Fındıklı süt reçeli, cevizli bal kabağı reçeli, melocan konservesi, ısırganlı erişte, yaş tarhana ve dağ çileği reçeli en çok talep gören ürünlerimizdendir.
Yurt içinde satışınızı neye göre düzenliyorsunuz, yurt dışı satışlarınız mevcut mu?
Yurt içi satışlarımızda Türkiye’nin her yerine salı ve perşembe (haftada 2) olmak üzere kargolama yapıyoruz. Yurtdışı satışlarımızda ilgili prosedür tamamlandıktan sonra satış ve kargolama sürecimiz başlayacaktır. Ancak şu an için yurtdışı satışlarımız mevcut değildir.
Teşvik, hibe, kobi ya da bağış desteği kabul ediyor musunuz?
Evet, elbette çok ihtiyaç duyduğumuz bir konu. Çünkü biz burada 4 arkadaş çalışıyoruz ve kazandığımız tüm tutarı ham maddeye yatırmak zorunda kalıyoruz. Üretimi yapan ve paketleyen biziz ve tüm kullandığımız maddelerde ciddi zamlar geldi. Örneğin bize bağış yapmak isteyen kişiler, meblağ ödemek yerine kavanoz alsa bunu tercih ederiz.
Gelecek ile ilgili planlarınız nedir?
Başlarken olduğu gibi çok büyük hayallerimiz var. Bizim köylerimizde yalnızca fındığın değer gördüğü düşünülüyor ancak bizim meyvelerimiz o kadar fazla ki. İstiyoruz ki bir köyün bir evine gidip armutu senden alacağız, bir başka eve gidip çilek reçelini senden alacağız deyip birçok ev hanımına istihdam sağlayalım. Şubeler açmak istiyoruz, daha çok büyümek istiyoruz.
Çamaş Hanımeli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tam olarak nerde?
Çamaş merkezdeyiz. Taşoluk mahallesi, Pazaryeri caddesi, no:6/B
Ordunun en eski yerleşim yerlerinden: Çamaş
Ordu’nun en eski yerleşim beldesi olan Çamaş, Bucak köyleri ile beraber Fatsa’ya bağlanmış olup, zengin bir kültüre sahiptir. 10 adet tescilli kültür varlığı bulunan Çamaş, Ordu’ya 53 kilometre Fatsa’ya ise 20 kilometre uzaklıkta kalmaktadır.
Ordu Valiliği, resmi web sitesinde de belirtildiği üzere, Çamaş’ta Hisarbey Konağı, Hisarbey Kaya Mezarları, Akköy Kuzguncuk Şelalesi, Kestane Yokuşu Şelalesi ve Kaşdere Şelalesi bulunuyor. Ayrıca Merkez ve Akköy’de olmak üzere 2 tane de Değirmen Şelalesi bulunuyor.
Dillere destan olmuş kanyon: Küpkaya Kanyonu
Türkiye’nin en kalabalık 29. ili olan Ordu pek çeşitli ürünleri ile meşhurdur. Adına şarkılar yapılan Ordunun Dereleri, fındığı, çayı ve kanyonu ile daha niceleri. Küpkaya Kanyonu, Ulubey İlçe Sınırları içinde Kardeşler Köyü’nde yer alıyor. İlçeye 9 km, Ordu’ya ise 32 kilometre uzaklıkta olan bu kanyon, kano sporu için gayet uygun bir alandır.
Karadeniz Bölgesi’nin en önemli yaylalarından olan Çambaşı Yaylası, her mevsim turist çekiyor. Çarşısı ile pazarı ve piknik yerleri olan bu yayla, doğal güzellikleri ile insanı kendine hayran bırakıyor. Ordu, Ordu’nun ilçeleri ve Çamaş Hanımeli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi hakkında tüm merak edilenleri sizler için derledik. Merak ettiğiniz sorular için yorum yazarak bize ulaşabilirsiniz.
(BK)