Ne zaman aşı olabilirsiniz?
Koronavirüs Bilim Kurulu’nun belirlediği aşılama programı kapsamında 13 milyona yakın kişiye aşı uygulanan Türkiye’de, İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu Doğukan Özdemir ve doktor Aleksandra Zając kime, hangi tarihte aşı uygulanabileceğini hesaplayan uygulama geliştirdi.
Diken’de yer alan habere göre; aşı sırası hesaplayıcı uygulama İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye için de kullanıma açıldı. Kişisel bilgilerini sisteme giren kişiler, kendilerinden önce aşı sırasında bekleyenlerin sayısı ile tahmini olarak ne zaman aşı yaptırabilecekleri bilgisine ulaşıyor.
Uygulamada tahmini aşı tarihi; yaşın yükselmesi, kişinin risk grubunda bulunması ya da öncelikli mesleklerden birini yapması gibi kriterlere göre daha erkene alınıyor.
Aşı sırası hesaplayıcı nasıl kullanılır?
Covid-19 aşısı sırasındaki olası yerinizi hesaplamak için aşağıda belirtilen adımları izleyin. İlk bölümde sizden bazı basit kişisel bilgiler isteniyor:
– Yıl olarak yaşınızı girin. Genel olarak, yaşınız ne kadar fazlaysa aşı olmak için o kadar erken çağrılacaksınız.
– Bir bakım evinde yaşayıp yaşamadığınızı veya bakım evi çalışanı olup olmadığınızı belirtin. Huzur ve bakımevi gibi yerlerde herkes aşılanmışsa, bu, akrabaların bakım evleri sakinleri için daha az riskle ziyaret etmesine yardımcı olacaktır.
– Hamile misiniz? Cevabınız evet ise lütfen doktorunuza danışınız. Unutmayın hamilelik sırasında COVID-19 aşılarının rutin kullanımına dair yeterli çalışma bulunmamaktadır.
– Ön saflarda yer alan sağlık veya sosyal bakım personellerinden misiniz? (ör. Hemşire, doktor, vb.). Bu grubun virüse çok fazla maruz kalması muhtemeldir ve öncelikli korunması gerekir. 5.Korunmaya muhtaç olarak sınıflandırılıyor musunuz? Tam kapanma sırasında ve karantina hallerinde öncelikli olarak korumanız istenirse veya başka özel durumunuz var ise evet olarak yanıtlayın).
– Yukarıda belirtilen sağlık sorunlarından birine sahip misiniz?
Gerekli bilgileri girdikten sonra sizden önce aşı yaptırmak için sıraya giren minimum ve maksimum kişi sayısı ile ilgili bir tahmin göreceksiniz. Hesaplayıcımız aşılama oranına bağlı olarak aşının her iki dozunu almanız ve tam olarak korunmanızın ne kadar süreceğini de öğrenmenizi sağlayacaktır. Varsayılan olarak, bu rakamları ulusal aşılama stratejisinde belirlenen aşılama oranına ve yüzde 70,6’lık varsayılan aşı kabul oranına (aşılama yapılması istenen herkesin rızası olmayacağından) dayandırılıyor. Dilerseniz bu değerleri aşının uygulanma şemasında değiştirebilirsiniz.
Aşı sırası hesaplayıcısına bu adresten ulaşabilirsiniz: https://www.omnicalculator.com/health/turkiye-asilar#asi-sirasi-hesaplayici-nasil-kullanilir