Nasır, genel olarak ayakların kemikli bölgelerinde oluşan ve bu bölgelerin ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar ile sürekli olarak sürtünmeye ve basınca maruz kalması sonucunda oluşan bir cilt hastalığıdır. Yaygın olarak ayaklarda görülmekle birlikte özellikle ellerini kullanarak çalışan kişilerde elin basınca maruz kalan kısımlarında da ortaya çıkabilir.
Belirtileri nelerdir?
Nasır belirtileri hemen herkeste aynı olup en sık karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Nasırın bulunduğu bölgede belirgin ağrı hissi
- Nasırlı deri bölgesinde kalınlaşma ve sertlik
- İlerlemiş nasırlarda ağrının olduğu bölümde renk değişimi ve büyüme
- Nasırlaşmış bölgenin etrafında iltihaplanma
- Kalınlaşmış deride nasırın uç bölgesinin oluşumu
- Hafif dereceli nasırlarda baskının ortadan kaldırılması ile ortadan kalkan ağrı hissi
Nedenleri nelerdir?
Yaygın olarak ayaklarda görülen nasırın temel nedeni ayak sağlığına uygun olmayan ayakkabıların giyilmesidir. Uzun saatler boyunca ayakları ayakkabı içerisinde kalan kişilerde de sıklıkla nasır oluşumu görülür. Bundan başka uzun süre boyunca çıplak ayakla yürüyen, bu sebeple ayakları sürtünmeye ve kuruluğa maruz kalan kişilerde de nasır oluşma ihtimali yüksektir.
Çeşitleri nelerdir?
Temel olarak 3 farklı nasır çeşidi vardır:
Yumuşak Nasır: Genellikle ayak parmakları arasında kalan boşluklarda oluşan ve ağrı, akıntı gibi sorunlara neden olan nasırlardır
Sert Nasır: Genellikle ayağın kemikli kısımlarında meydana gelen, ayağın yanlış basılması veya kemiklerde bulunan deformasyonlara bağlı olarak ayakkabının ayak yüzeyine basınç yapması sonucunda gelişen bir nasır türüdür.
Tohum Nasırı: Topukların yan ve arka kısımlarında görülen tohum nasırları, ölü deriden oluşur. Basınca maruz kalması durumunda ağrıya neden olabilir.
Nasırla baş etmenin en etkin yöntemlerini basitçe şöyle sıralayabiliriz:
- Ayaklarınızı kuru ve sürtünmeden uzak tutun.
- Kalın dikişsiz rahat ve büyük boy ayakkabılar seçin. Denemeye çalışırken parmaklarınızı hareket ettiremiyorsanız, başka bir model arayın.
- Daralmış ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının ve her zaman terleten ayakkabı giymeyin.
- Ayakkabıları zamanında onarın veya yenileriyle değiştirin.
- Sentetik ipliksiz doğal çorapları tercih edin.
- Ayak deformasyonları için ortopedik ayakkabı veya tabanlık kullanın.
- Nasırın ilk gelişim aşamasında müdahale etmek sorunu başlarken sonlandıracaktır.
Nasır probleminiz için evde yapılabilecek uygulamalar:
Elma sirkesi: Sertleşmiş cildi yumuşatmaya, ağrıyı gidermeye, iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Sadece elma sirkesine bir parça bez veya pamuklu bir ped ıslatın ve cildin etkilenen bölgesine sarıp gece boyunca bekletin. Sabah topuk fırçasını kullanarak yumuşayan bölgeyi törpüleyin.
Kabartma tozu: Dayanabileceğiniz sıcaklıktaki suyu küçük bir leğene boşaltıp içine 1 tatlı kaşığı kabartma tozu katıp karıştırın ve ayaklarınızı içine batırarak 1-15 dakika bekletin ve sorunlu bölgeyi ovalayın.
Aspirin: Toz haline getirilmiş 5-6 adet aspirin tableti 1 çay bardağı taze sıkılmış limon suyu içine boşaltıp karıştırın.) Nasırlı bölgeyi bu karışımla iyice ovalayarak temiz bir beze sarıp 1 saat kadar bekleyin. Sonra bezi çıkarıp nasır üzerindeki ölü deriyi törpüleyin.
Soğan: Kuru soğanı ikiye bölüp bir kap içinde üzerini örtecek kadar miktarda elma sirkesi içinde 1 saat kadar bekletin. Soğanları nasırlı yere akşamdan bağlayın, sabah çıkarıp törpüleyin ve durulayın.
Hint yağı: Yumuşatma özelliği sebebi ile sorunlu bölgeyi her gün 7-8 dakika elinizi yağa bandırıp nasıra iyice yedirerek masaj yapın.
Deniz tuzu: Bir miktar sızma zeytinyağına 1 yemek kaşığı deniz tuzunu katıp sorunlu bölgeye yedirin.
Papatya: Kaynar suda dinlendirdiğiniz papatyalı suya ayağınızı batırarak yarım saat kadar bekletin. Ağrıyı alacaktır.
Sarımsak: Sarımsağı tahta havanda ezip lapa haline getirin ve sorunlu yere akşamdan sarıp streçleyin. Sabah açıp durulayın.
(B.A)
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa