Bu sorunu her yıl binlerce sürücü yaşıyor: Avrupa’dan Türkiye’ye otomobille seyahat ederken Macaristan otoyollarını kullananlar, tatil sonrası yüzlerce Euro’luk ceza yazısı alıyorlar. Eve postayla gelen yazıda “Macaristan otoyollarını vinyet satın almadan kaçak kullandınız. Aşağıda belirtilen para cezasını ödemeniz gerekiyor” yazıyor. Aslında sürücü vinyet satın aldı ancak buna rağmen neden ceza geldiğini anlamıyor.
Kaçak durumuna düşüyorsunuz!
İlginizi çekebilir: Türkiye’deki oteller Avrupa’nın en iyisi
Bunun farklı sebepleri var. Mesela vinyet satın alırken aracınızın plakası sisteme hatalı girilmiş olabilir. Örneğin bi harf veya sayı yanlışsa otoyol üzerindeki kontrollerde sistem plakanızı tanımıyor. Veya plaka ile birlikte aracın kayıtlı olduğu ülkenin kodunu yanlış girmiş olabilirsiniz. Bu durumda da kaçak durumuna düşüyorsunuz. Alman Otomobil Kulübü ADAC, sebep ne olursa olsun bu tür ceza yazılarını cevapsız bırakmamayı ödeniyor. Eğer vinyet satın aldıysanız ve elinizde aldığınızı gösteren bir makbuz varsa yazıyı gönderen kuruma cevap yazın ve itiraz edin. ADAC ayrıca şu tavsiyede bulunuyor: Eğer hatalı bir giriş yaptıysanız bunu 60 gün içinde düzeltme şansınız da var. 5 Euro karşılığı makbuz ve aracınızın ruhsat fotokopisini yetkili kuruma gönderiyorsunuz ve hatalı girişi düzeltmelerini istiyorsunuz. Ve sorun çözülüyor.” (A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur