Kütahya ‘Dumlupınar Uluslararası Çini Şenliği’ törenle başladı.
Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu, Kütahya Belediyesi, Zafer Kalkınma Ajansı ve Dumlupınar Üniversitesi Çini, Seramik Araştırma Merkezi iş birliğiyle düzenlenen ‘Dumlupınar Uluslararası Çini Şenliği’ törenle başladı.
Germiyan yerleşkesi Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulundaki açılış programına Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, ZEKA Genel Sekreteri Yusuf Balcı, Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Faruk Ebeoğlugil, çini sanatçıları, akademisyenler, daire müdürleri ile öğrenciler katıldı.
Şenliğin açılış konuşmasını DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören yaptı. Ulusal ve uluslararası birçok çini ve seramik sanatçısının katılacağı şenliğin 5 gün devam edeceğini ifade eden Gören, “Bu etkinlik sadece yerel sanatçılarımız değil, farklı illerden de katılımcılarımız olacak. Kütahya denildiğinde akla çini geliyor. Böylesine önemli ve marka değeri olan bir konuda kurumlar arası iş birliği yapılan etkinliklerin değerini de artırıyor. ” dedi.
Çininin dünya markası haline gelmesi için Kütahya Belediyesi’nin bütün öneri ve iş birliklerine hazır olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, “Kütahya geçmişinden bu güne kadar sanatçıların şehri olmuş. İnce fikirle düşünen, çiniye yansıtan bir yapıya sahibiz. Son dönemlerde bunu öne çıkarmanın, bunu dünyaya haykırmanın zamanının geldiğini düşünüyorum. Belediye olarak çininin öne çıkması ve Kütahya’mızı hem Türkiye hem de Dünya’da bu tür iş birlikteliklerine hazır olduğumuzu söylemek isterim. Yaklaşık 40 – 45 bin kişinin bu sektörde çalışıyor. Bu anlamda Belediye olarak çiniyi öne çıkarmak, sanatçılarımızı öne çıkarıp değerini verme adına gayret göstermemiz gerekiyor. Onlarla iç içe olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na çok sayıda müracaatın olduğunu hatırlatan Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, “Çinici esnafımızın elinden tutacak olan bu proje son derece önemli. Türkiye’de UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na müracaat eden iller var ama girmeye en yakın il Kütahya. Çünkü yaratıcı şehirler tanımına en uygun olan, sanatıyla özdeşleşmiş il dünyada sayılı, bunlardan bir tanesi de Kütahya. Bu yıl olmazsa bile seneye Kütahya çinisiyle bütün dünyada bir marka haline geleceğine ve UNESCO’ya gireceğine inanıyorum” diye konuştu.
Kaynak:www.kutahya.gov.tr
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa