Almanya’da çalışanların haklarını koruyan önemli bir karar alındı. Federal İş Mahkemesi, yıl içinde kullanılmayan resmi izin günlerinin işveren tarafından silinemeyeceğine karar verdi. Şu ana kadar birçok işyerinde şu uygulanıyordu: İşveren, yıl içinde alınmayan izin günlerini 3 yıllık bir süre sonrası silebiliyordu. Çalışanlar da çaresiz buna göz yummak zorunda kalıyordu. Ancak mahkeme bu sisteme son veren bir karar aldı. Buna göre artık izin günlerini 3 yıllık süre sonra bile kullanmak mümkün. Ancak bu bazı kurallara bağlı. Alınan karar neticesinde çok sayıda çalışan geçtiğimiz yıllarda kullanamadığı izin günlerini şimdi işverenden talep edebilir.
İşveren söylemek zorunda
Mahkeme, izin günlerinin 3 yıl sonra silinebilmesi için önemli bir kural belirdi. Buna göre işveren, çalışana kullanmadığı izin günlerini kullanmasını, aksi taktirde bunların silineceğini söylemek zorunda. Sadece bunu çalışana bildirmesi durumunda izin günlerini silebilir. Bunu yapmadığı taktirde silme yetkisine sahip değil. Eğer bu kurala uymadan izin günleri silinen çalışanlar varsa bunu geriye dönük talep edebilir ve kullanamadığı günleri şimdi kullanabilir.
Para isteyebilir
Yeni karar ile birlikte alınamayan izin günleri karşılığı işyerinden para talep etme imkanı da doğuyor. Uzmanlar, mahkeme kararının çalışan haklarını güçlendirdiği görüşünde. İşyerleri, iş yoğunluğu sebebiyle yıllık izinlerin ertelenmesini veya yapılmamasını çalışandan isteyebiliyorlar. Ancak bu durum uzun bir zaman için geçerli olunca çalışana izin yapabilmesi için imkan kalmayabiliyor. Veya çalışan uzun süre hastaysa da izin kullanamayabiliyor. Peki biriken izin günleri ne olacak? Bazı işyerleri, herhangi bir bilgi alışverişinde bulunmadan bunları kendiliğinden siliyordu. Ancak artık bunu yapamayacak.
E-mail yollayabilir
Peki işyerleri ne yapmalı? Karara göre işyeri çalışanına kalan izin günlerini kullanmasını, aksi taktirde bunların silineceğini yazılı olarak bildirmek zorunda. Örneğin elektronik posta e-mail yoluyla bunu yapabilir. Veya maaş evraklarında bunu belirtebilir. Ancak bunu yaptıktan sonra silme yöntemine gidebilir.
(A)