Köylerinde ev yaptırmak isteyenlere 11 ayrı seçenek sunuluyor
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığınca kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla hazırlanan “Başak Projesi-Başkent Ankara Köy Evleri Projesi” kapsamında 11 tip ev belirlendi. Büyükşehir Belediyesi, nüfusu 5 binin altında olan 903 mahallede ev yaptırmak isteyen vatandaşlardan zemin etüdü, mimari, statik, elektrik ve mekanik projeleri için ücret almayacak.
Başak Projesi-Başkent Köy Evleri Projesi için düğmeye basan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, mahallerinde (köylerinde) ev yaptırmak isteyen vatandaşlara ücretsiz sunulacak 11 tip ev modelini hazırlattı. Sosyal medya hesapları üzerinden vatandaşlara projeyi başlattıkları müjdesini veren Başkan Yavaş, “Seçimden önce verdiğimiz gibi, Başak Projemizi 11 tip ev modeli belirleyerek başlatıyoruz. Alınan meclis kararı gereğince, köyüne ev yaptırmak isteyen hemşehrilerimiz zemin etüdü, mimari, statik, elektrik ve mekanik projelerinden ücretsiz yararlanacaklar” dedi.
Proje ile köylerinde ev yaptırmak isteyenlerin imarları çabucak bitirilerek, masraf alınmayacak. Köydeki hayatı teşvik eden çalışmada kendi evini yapmak isteyenler yöreye özgü mimariyi koruyan 11 ayrı ev modelinin planları ücretsiz olarak kullanabilecek.
Zemin etüdü, mimari, statik, elektrik ve mekanik projelere ücret ödenmeyecek
Başak Projesi-Başkent Ankara Köy Evleri Projesi’nden Ankara genelinde nüfusu 5 binin altında olan 903 mahallede ev yaptırmak isteyen vatandaşlar yararlanabilecek. Kırsal kesimde inşa edilecek 11 tip ev modellerinden birini yaptıracak olan vatandaşlar; Büyükşehir Belediyesine zemin etüdü ile mimari, statik, elektrik ve mekanik projeleri için hiçbir ücret ödemeyecek.
Köyünde ev yaptırmak isteyenler nereye başvuracak?
11 tip projeden yararlanmak isteyen vatandaşlar, parsellerine ait aplikasyon krokileri ile önce ilçe belediyelerine başvuracak. İlçe belediyeleri ise hazırlayacakları imar çapı ve yol kotu belgeleri ile talepleri, Ankara Büyükşehir Belediyesine iletecek. Gelen talep doğrultusunda, vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Kırsal Planlama Şube Müdürlüğüne başvurarak parsellerine uygun projeleri seçtikten sonra zemin etüdü yapılacak. Mimari, statik, elektrik ve mekanik projelerini hazırlayacak olan Büyükşehir Belediyesi tüm bu belgeleri ilçe belediyelerine iletecek. İlçe Belediyesi tarafından projelerin onaylanmasının ardından “kırsal yapı izin belgesi”ni alan vatandaşlar inşaata başlayabilecek.
Başak Projesi kapsamında belirlenen 11 tip arasında; 2 katlı projelerde 60 metrekarelik 2+1, 115 metrekarelik 3+1, 160 metrekarelik 4+1 ve 200 metrekarelik 4+1, tek katlı projelerde 65 metrekarelik 2+1, 75 metrekarelik 2+1, 90 metrekarelik 2+1, 100 metrekarelik 3+1, 120 metrekarelik 3+1, 140 metrekarelik 3+1, 180 metrekarelik 4+1 evler yer alıyor.
(BY)