Koronavirüs salgını döneminde camilerde ibadet nasıl olacak?
Kademeli normalleşme planı çerçevesinde camilerde ibadetin 29 Mayıs’tan itibaren yeniden başlayacağı Türkiye’de belirlenen şartları karşılayan camiler kapılarını açacak. Koronvirüs salgını döneminde camilerde ibadet yaparken hasta olunmaması için neler yapılması gerektiğini Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceylan açıkladı. Camilerde alınacak tedbirler ve cemaatin uyması gereken kurallara dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Hürriyet’e yaptığı açıklamada 8 kural sıraladı:
– Kişiler, sadece elinin yüzünün geleceği yer için bir bez parçası kullanabilir ya da kendi seccadesini getirebilir ama bunların namazdan sonra 60 derecede yıkanması ya da atılması gerekli.
– Camiye gireceklerin ateşi ölçülmeli, öksürük ve hapşırık gibi belirtilere dikkat edilmeli.
– Her an sosyal mesafeye dikkat edilmeli.
– Camilerde klima kullanılmaması, doğal yolla havalandırılması öneriliyor. Klima olacaksa kişiler arasındaki mesafe en az 2 metreye çıkarılmalı.
– Herkeste maske olmalı. Dualar yüksek sesle değil, içten okunmalı. Konuşmak, virüsün bulaşma imkanını 10 kat artırıyor. Öksürük ve hapşırmak 1000 kat artırıyor. Konuşmanın tonu da önemli. Yüksek sesle konuşunca bulaşma daha da artıyor. Dua ve tekbirlerin mümkün olduğunca sessiz hatta hiç konuşmadan, nefes alıp vererek içten yapılması öneriliyor.
– Hastalığı bulaştırma riski olan İmamlar, cemaatle araya mesafe bırakmalı.
– Maskeyle vaaz ve Kuran okumak kolay olmayabilir; imamın olduğu yere şeffaf, fiziksel bariyer konabilir veya yüz siperliklerinden kullanıp alçak ses sorunu için mikrofon kullanılabilir.
– Cami içlerindeki Kuran kursları okul gibi değerlendirilmeli ve açılmamalı.
(BY)
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa