Koronavirüs aşısı: Kaç kez aşı olmak gerekecek?
Salgınla mücadele kapsamında geliştirilen aşıların piyasaya çıkması için geriye sayım başladı. Bu konuda öncü bir rolü bulunan Almanya’da eyaletler aşı çalışmalarını hızlandırdı, aşıların ne zaman nerede yapılacağını görüşmeye devam ediyor. Ülkede büyük ihtimalle bu yıl sonuna kadar ilk aşıya onay çıkacak ve ilk aşılar yapılmaya başlanacak. Ancak bunların nasıl, nerede ve kimlere yapılacağı konusunda hala kafalarda soru işaretleri var.
İlk kimler aşı olacak?
Yapılan açıklamalara göre aşı piyasaya çıktığında halkın sadece küçük bir kısmı bundan faydalanabilecek. İlk etapta risk grubunda bulunan hastalar ve yaşlılar olacak. Daha sonra ise halkın diğer kesimlerine bu imkan tanınacak. Hasta ve yaşlılardan sonra sağlıklı vatandaşların da aşı olması büyük ihtimalle 2021 ortasını bulacak. Kurulacak olan aşı merkezleri üzerinden aşılar dağıtılacak.
Kaç kez aşı olmak gerekiyor?
Şu ana kadar yapılan açıklamalarda hep bir kere aşı olunmasından bahsediliyordu. Ancak gün geçtikçe yeni detaylar ortaya çıkıyor. Bazı uzmanlara göre sadece 1 keze aşı olmak koronavirüse bağışıklık kazanmak veya bu virüsü yenmek için yeterli olmayacak. Kişi büyük ihtimalle en az iki kez olmak zorunda olacak. İki aşı arasında en az 1 ay beklemek gerekecek. Ancak bu bilgi henüz resmileşmedi, önümüzdeki haftalarda yapılacak görüşmeler ve testler sonucunda belli olacak.
Malzemeler yetmeyebilir
Eyaletlerin ana aşı ilacının yanı sıra iğne için gerekli malzemelerin temininde de zorlanabileceği belirtiliyor. Şu ana kadar yapılan açıklamalara göre eyaletlerin çoğu bölgede yaşayan halkın sadece yüzde 20-30’una yetecek kadar malzeme satın aldı veya sipariş verdi. Halkın tamamına yetecek kadar malzemenin yerine ulaşmasının zaman alacağı tahmin ediliyor.
(A)