Konya lavantanın merkezi olacak
Kırsal bölgelerde alternatif ürün ekimini teşvik eden Konya Büyükşehir Belediyesi, tarım şehri Konya’yı lavantanın merkezi yapmak için çalışmalarını hızlandırdı. Geçtiğimiz yıl deneme amaçlı ekimi gerçekleştirilen lavantalardan başarılı sonuç elde edilmesi üzerine bölgede üretimi artırmak için Büyükşehir Belediyesi üreticiye 1.2 milyon adet lavanta fidesi desteğinde bulundu.
Ortak uygulama lavanta bahçesi de kuruldu
Konya’yı lavanta üretim üssü haline getirmeyi amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, üreticiye 1.2 milyon adet lavanta fidesi desteğinde bulundu. Belediye, Güneysınır Belediyesi ile birlikte ziyaretçileri ağırlamak için 150 bin metrekare alanda ortak lavanta uygulama bahçesi de kurdu.
Güneysınır ilçesini lavantanın merkezi yapmak için çalıştıklarını dile getiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Bu yıl itibariyle 720 bin metrekarelik alanda ekilmek üzere 1.2 milyon adet lavanta fidesini Güneysınırlı hemşehrilerimize dağıttık. Lavanta fidelerinin toplam beledi 1.7 milyon TL. Böylece katma değeri yüksek lavanta yağı, lavanta çiçeği, lavanta balı üretimini ve lavanta turizmini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Özellikle yağışın az olduğu bölgelerde ve sulanamayan arazilerde lavanta üretimiyle çiftçimize ek bir kazanç sağlamak istiyoruz” dedi.
Distilasyon merkezi baharda açılacak
Güneysınır ilçesinde KOP idaresiyle birlikte 1.8 milyon lira maliyetle inşa edilen distilasyon merkezi 2021 yılının bahar aylarından itibaren faaliyete başlayacak. Böylece bölgede üretilen lavantalar imalat sürecinden geçirilecek ve lavanta yağına dönüştürülerek ekonomiye kazandırılacak. Deneme süreci başarılı olduğu taktirde Konya’da diğer sulanamayan alanlarda da lavanta üretimi yaygınlaştırılacak.
720 dekar alana lavanta ekildi
Türkiye’de 2020 yılı itibariyle yaklaşık 12 bin dekar lavanta üretim alanı bulunuyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin tek seferde yaptığı bu destekleme ile 720 dekara lavanta ekilmiş oldu. Modern tarım tekniklerinin uygulanması ve işçiliğin azaltılması amacıyla çiftçiye büyük kolaylık sağlayan lavanta fidesi dikim makinası da Güneysınır’a kazandırıldı.
(BY)