Kış mevsiminde havaların soğuması ile birlikte beslenme şeklimiz değişiyor. Uzmanlara göre kışın kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirildiği için hareket etme oranı da azalıyor. Hem kış aylarında gecelerin uzun olması hemde TV başında fazla vakit geçirilmesi bu hareketsizliği daha da arttırıyor. Bu nedenle kışın insanlar daha fazla kilo alıyor. Uzmanlar fazla kilolara, şeker, yüksek tansiyon ve kolesterole davetiye çıkarmamak için kışın karbonhidrat içeriği yüksek yağlı gıdalardan kaçınılması ve bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlere önem verilmesi gerektiğini vurguluyor.
Sağlık Bakanlığı kışın daha sağlıklı beslenme için şu önerilerde bulunuyor.
-Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemli. Mevsimine uygun en az 5 porsiyon meyve (2 porsiyon) ve sebze (3 porsiyon) tüketilmesi önerilmekte.
-Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttıran E vitamini arttırılmalı. Günlük olarak mevsimine uygun 3 porsiyon sebze, 15-20 adet fındık (30 gr) veya 5-6 adet ceviz (30gr) ve haftada 2-3 defa kurubaklagil (mercimek, kurufasulye, nohut)tüketilmelidir.
-Kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları, vücudun D vitamini gereksiniminin karşılanamamasına neden olmakta.Balık; D vitamini,beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ve E vitamini içerir.Bu nedenle kış aylarında haftada 2-3 kez balık tüketilmeli.
-Kış aylarında genellikle meydana gelen beslenme alışkanlıklarının başında, daha yağlı yiyecekleri tüketmeye olan eğilimdir. Yağ tüketimine özellikle dikkat edilmeli, katı margarinden kaçınılmalı, aşırı yağlı etler tüketilmemeli.
-Kış aylarında vücut ağırlığı kontrolünün sağlamasında; basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlılarının tercih edilmeli.
-Hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesinde posa içeriği yüksek kuru baklagillerin tüketilmesi (haftada 2-3 kez) ve düzenli fiziksel aktivite yapılması önemli.
-Vücuttaki zararlı toksinlerin atılması için sıvı tüketimi çok önemli. Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmeli
Kaynak: hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket
(G.Ş)
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa