Çok fazla hareketsiz kalınan kış aylarında kilo almamak için sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekiyor. Detaylar haberde…
Kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde yeterli ve dengeli beslenme vücut sağlığımız için büyük önem taşıyor. Özellikle kış aylarında kapalı ortamlarda çok fazla vakit geçirip, fazlaca hareketsiz kalıyoruz. Uzmanlar, kış mevsiminde geceleri uzun olması nedeniyle televizyon başında fazla zaman geçirildiğini ve böylece fiziksel aktivitelerin de azalmasına sebep olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre bu hareketsizlik gereksiz yere besin tüketilmesine neden olarak kilo alımını kolaylaştırıyor. Ayrıca birçok insan, kalın giysiler içerisinde kilolarını daha rahat saklayabileceklerini düşünerek, sağlıklı beslenme alışkanlıklarından uzaklaşıyor. Sağlığınız için uzmanların verdiği bu uyarıları dikkate alın.
-Dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır.
-İmkânlar dâhilinde her gün mevsiminde bol meyve ve sebze tüketilmesi gerekiyor
– Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketmek gerekiyor.
-Gerek C vitamini ihtiyacının karşılanmasında gerekse de sıvı alımına katkı sağlaması açısından taze sıkılmış meyve sularının tüketilmeli.
-Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmak için E vitaminin iyi kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler, fındık ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi önemli.
-Kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları, vücudun D vitamini gereksiniminin karşılanamamasından dolayı imkanlar dahilinde haftada 2-3 kez balık yenilmesi öneriliyor.
-Kış aylarında vücut ağırlığı kontrolünün sağlamasında; basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlılarının tercih edilmesi, hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesinde posa içeriği yüksek kuru baklagillerin tüketilmesi (haftada 2-3 kez) ve düzenli fiziksel aktivite yapılması gerekmekte .
-Vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması ve vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması için her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaç ayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmeli.
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa