Kış ayında havanın soğuk, karlı ve yağışlı olması sebebiyle birçok insan günlük rutin işlerinden ziyade bir hareketlilik göstermez. Bununla beraber kış aylarında kişinin vücut ısısını korumayan kıyafetler ile dışarı çıkmak kişiyi hasta edebilir. Hasta olmasalar dahi kış aylarında yaşanan yoğun grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklar bulaşı olduğu için sizde de baş gösterebilir. O yüzden kış aylarında beslenmeye daha da dikkat etmek gerekli. Kış aylarında sağlıklı kalabilmek için neler yapılması gerekiyor? Sizin için listeledik.
Meyve ve sebze tüketin
Her zaman mevsimde yer alan canlı türlelerini tüketmemizde fayda var. Çünkü taze besinler her zaman daha sağlıklıdır. Özellikle bu soğuk kış aylarında tüketilen sebze ve meyveler taze olmalıdır. Size antioksidan kaynağı olan karnabahar, lahana, kabak, havuç domates, ıspanak ve tam tahıllı ürünler tüketmelisiniz. Soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklardan korunmak içinse portakal, biber, karalahana, ıspanak gibi sebze ve meyveler tüketerek sağlığınızı koruyabilirsiniz. Hayvansal gıdalardan et, süt, yoğurt ve balık tüketmeyi de ihmal etmeyin.
Hareket halinde olun
Kış aylarında havaların soğuk olması ve mevsimsel hava şartlarından dolayı birçok insan evde oturmayı tercih ediyor. İlkbahar ve yaz aylarındaki hareketlilikten eser kalmıyor. Bu aylarda evde oturmak yerine hareket halinde olarak spor yaparak bağışıklık sisteminizi güçlendirin. Bu dönemlerde oturduğunuz yerden tükettiğiniz besinleri hem yakmanıza yardımcı olacak hemde vücut sisteminiz daha dirençli hale gelecek. Ayrıca kış aylarında aldığınız kiloları vermenizi sağlayacak.
Su içmeyi unutmayın
Günde bir insanın içmesi gerektiği su 2 litre olması gerekirken bir çok insan kışın daha az su tüketiyor. Su içerek kan akışınız hızlanır. Ve daha çok hava soluyarak organlarınızın çalışma sistemine destek olursunuz. Eğer ki su içmezseniz organlarınızın çalışma sistemini yavaşlar. Yemek yediğiniz halde kısa sürede bir açlık hissi ya da yorgunluk çekiyorsanız bunlar susuzluğun belirtisidir. Yemekten 40 dakika önce su içerek gerektiğinden fazla yemezsiniz. Ayrıca su içmeyi sevmiyorsanız suyun içerisine doğal meyve ve sebzeler katarak suyunuzu detoks haline getirebilirsiniz.
Bitki çayları tüketin
Kış aylarının vazgeçilmezleri yeşil çaylardır. Ihlamur, adaçayı, nane-limon, zencefil, kuşburnu, ekinez gibi birçok bitki çayını tüketebilirsiniz. Tatlandırıcı olarak bal ve tarçınla aroma vererek daha kolay tüketmenizi sağlar. Yalnız her bitki çayını birbiri ile karıştırarak içmeyin. Etkisini azaltır. İlaç etkisi yaratabilir. Eğer günde kez bitki çayı tüketiyorsanız ayrı ayrı tüketmekte fayda var.
(SK)
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa