Kiralık otomobili Türkiye’de ne kadar kullanabilirim?
Türkiye’ye karayolundan seyahat edenler araçlarıyla Türkiye’de ne kadar süre kalabileceklerini merak ediyorlar. Bazı vatandaşlarımız kiralık otomobille seyahat etmeyi düşünüyor. Bu sürücüler “Acaba kiralık otomobillerde durum nasıl? Araç Türkiye’de en fazla ne kadar süre kalabilir” sorusunu yöneltiyorlar. Türkiye Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili bilgi verirken, aracın kiralık sözleşmesine bakılması gerektiğini vurguluyor. Bakanlık sayfasında şu soruya yer veriyor: “Yurtdışında ikamet etmekte olan Türk uyruklu vatandaşım. Leasing şirketinden kiralamış olduğum aracımla Türkiye’ye gelmek istiyorum. Aracımla yurtta kalabileceğim süre ne kadardır?”
En fazla 2 yıl
Verilen bilgiye göre sürücüler kiralama sözleşmesinde yer alan süre kadar aracını Türkiye’de bırakabilir. Araç süre dolmadan ülkeden çıkarılmalı. Süreyi aşanlar ceza ödemek zorunda kalabilirler. Ancak yetkililer, kiralık sözleşmesindeki süre ne kadar olursa olsun, aracı Türkiye’de bırakma süresinin en fazla 2 sene olduğuna dikkat çektiler. Yani kira anlaşmasında 3 yıl da yazsa, kişi aracını en fazla 24 ay Türkiye’de bırakabilir.
Kiralık araçta vekalet şart mı?
Yetkililerin verdiği bilgiye göre ayrıca vekalet almanız gerekmiyor. Kira sözleşmesi zaten vekalet belgesi olarak geçiyor. Ayrıca şu belgeleri de unutmamak gerekir: Taşıta ait Türkiye’de geçerli sigorta poliçesi, kişinin pasaportu (ülkeye göre resmi hüviyet), yurtdışından emekliler için emekli olduğuna ilişkin konsolosluktan onaylanmış Türkçe tercümeli emekli olduğunu gösteren belge.
(GŞ)