Kiralık daire tutmak Türkiye’de olduğu kadar Avrupa’da da büyük bir sorun. Özellikle kalabalık ve büyük şehirlerde boş daire sayısı giderek azalıyor. Birçok ev sahibi kiralık ilanlarda yoğunlukla baş edemediği için telefonla aranmak istemiyor. Bunun yerine ilgi duyanların yazılı başvurması isteniyor. İnternetteki ilanlarda size uyan boş daire bulup başvuruda bulunsanız bile genelde ev sahibinden bir yanıt alamıyorsunuz. Bunun farklı sebepleri var. Öncelikle rakiplerinizin sayısı çok fazla. Aynı gün 30 başvuru geldiğinden bazı başvurular gözden kaybolup gidiyor. Yani ev sahibi bazen sizin gönderdiğiniz başvuru yazısını görmüyor bile. Diğer önemli bir sebep de ilgi duyanlardan gelen kalitesiz ve eksik başvuru yazıları. Bazıları o kadar garip şekilde hazırlanıyor ki, ev sahibi bunu ciddiye alıp cevap yazmaya tenezzül bile etmiyor. Böyle davranmakta çok da haksız sayılmaz.
Hatalar neler?
İnternetteki emlak sitelerinde yer alan ilanlara gönderilen başvurular bir iş başvurusu gibi görülmeli. Ev sahibinin dikkatini çekmek ve sizi daireyi görmek için davet etmesini istiyorsanız, kalitesiz ve içi boş mesajlar göndermemelisiniz. Bu kurallar her ülke için geçerli. Yani ister Almanya’da yaşayın, ister Türkiye’de fark etmiyor. Aşağıda bir kaç örnek vermek istiyoruz. Eğer ev sahibine bu mesajları gönderirseniz, emin olun sizi dikkate almayacaktır. Alttaki mesajlar canlı örneklerdir, yani kısa süre önce ev sahiplerine gerçekten de gönderilen mesajlardan alınmıştır:
“Selam, daire boş mu?
“Merhaba, daire kiralık mı? Görebilir miyiz?”
“S.A. daireyi ne zaman görebilirim?”
İlginizi çekebilir: Kiralık evde açık artırma dönemi
“Selam”
“Ne zaman gelebilirim? Bana cevap yaz”
İsmini bile yanlış yazan var
Üstteki mesajı alan ev sahibi size cevap yazmadığı zaman şaşırmamalısınız. İçinde başvuran kişi hakkında hiçbir bilgi yazmıyor. Ayrıca bazıları çok kabaca. Bazı kişiler o kadar bozuk bir Türkçe kullanıyor ki, zaman zaman ne demek istediği bile anlaşılmıyor. Bu tür başvuru yazılarında hem imla hataları yapılmamalı, hem de kısaltmalar kullanılmamalı. “D. görebilir miyim?” yazarsanız bunun “Daireyi görebilir miyim?” demek olduğu anlaşılmayabilir. Kimse sizin yazdıklarınızın ne anlama geldiğini ortaya çıkarmak zorunda değil. Bir de yazdığınız metni göndermeden önce bir kez daha okumalısınız. Varsa hatalar düzeltilmeli. Bir cümle içinde 4-5 imla hatası yapanlar var. İsmini bile yanlış yazanlar olabiliyor.
İlginizi çekebilir: Türk ismi olanlara kiralık daire verilmiyor
Ev sahibinin sizi davet etmesi için bu önerileri uygulayın
Normalde kişinin önce kendisini tanıtması gerekir. Sen kimsin, kaç kişisiniz, ne iş yapıyorsun, neden bu daireyi tutmak istiyorsun, ne zaman tutmak istiyorsun, şu anki dairenden neden çıkmak istiyorsun. gelirin yeterli mi? Eğer yurtdışında yaşıyorsanız, bazı ek bilgiler yazmakta da fayda var. Örneğin Almanya’da evde hayvan besleme konusu çok önemlidir. Birçok ev sahibi dairesinde hayvan beslenmesini istemiyor. Bu sebeple başvurularda “Hayvanımız yok” bilgisi özellikle belirtilmeli. Bir başka önemli unsur da sigara konusu. Ev sahiplerinin çoğu “Sigara içmeyen” kiracı tercih ediyor. Eğer size uyuyorsa, bu özellik de belirtilmeli. Bu ve buna benzer bilgileri yazdıktan sonra kibarca ev sahibinden daireyi görebilmek için randevu talep edilebilir. Ancak bu şekilde şansınızı arttırmış olursunuz.
Hangi belgeler isteniyor
Örneğin Almanya’da ev sahipleri kiralık ev için başvuruda bulunan kişilerden bazı evrakları da görmek istiyor. Maddi olarak herhangi bir sorununuz olmadığını, ödemelerini düzenli bir şekilde yaptığınızı gösteren “Schufa” kaydınızı gösterebilirsiniz. Dileyen şu belgeleri de ev sahibine sunabilir: Son 3 aylık maaş bordrosu, şu anki ev sahibinden kiranızı aksatmadan ödediğinizi gösteren onay belgesi, iş sözleşmeniz, depozitoyu sorunsuz ödeyebilecek kadar nakit paranız olduğunu gösteren banka dekontu. Bu gibi bilgiler işinizi kolaylaştıracaktır.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur