Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin ilk yaşlı üniversitesi Antalya’da öğrenime başladı. Akdeniz Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren üniversitenin adı “Yaşlı Üniversitesi’ ve “60+ Tazelenme Üniversitesi” olarak biliniyor. NTV’de yer alan habere göre bu üniversitede sınıfı geçebilmek için kazak ören 60 ila 92 yaşındaki erkek öğrenciler, kazak örmeye başladıktan sonra beyin fonksiyonlarının iyi çalıştığını ve unutkanlıklarının azaldığını söylüyor. Başta anatomi, tarih, arkeoloji, tıp, psikoloji, hukuk, fizik tedavi, işaret ve yabancı dil eğitimi olmak üzere farklı dersleri gören erkek öğrencilere, bir üst sınıfa geçebilmeleri için kazak örme şartı getirilmiş. Bu nedenle kazak, yelek, kaşkol, bere ve lif örmeyi öğrenen erkek öğrencilerin fakülte bahçesinde ders saatini beklerken ellerindeki renkli ipleri, şiş ve tığlarla örmesi renkli görüntüler oluşturuyor.
İlk başlarda kazak örmeye tepki gösteren erkek öğrenciler, buna başladıktan sonra beyin fonksiyonlarının iyi çalıştığını ve unutkanlıklarının azaldığını gözlemlediklerini söylüyor.
Çevredekilerin eleştirilerine aldırmayan amca ve dedeler, ders saatlerinin dışında akraba ve komşu ziyaretlerinde de örgü örmeyi sürdürüyor.
Yaşları 60 ile 92 arasında değişen 2 bin 572 kayıtlı öğrencisi olan üniversitede 866 öğrenci derslerine düzenli devam ediyor.
Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan ise, “Cambridge Üniversitesinde yapılan araştırmada, 60 yaş üstü eğitime devam eden insanların cinsiyet farkı gözetilmeksizin Alzheimer’a yakalanma riskleri, programlara katılmayanlara oranla yüzde 11 daha olumlu. Bu açıdan ‘Tazelenme Üniversitesi’ öğrencileri, kendi yaşamları ve yaşam kaliteleri için çok anlamlı iş yapıyor. Daha az hastalanıyorlar, doktora az gidiyorlar, kendilerini daha iyi hissediyorlar” dedi.
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa