Sılayolu gibi uzun yolculuklar her zaman zorlayıcı olmuştur. Oldukça yorucu ve stresli bir süreç olmasının yanı sıra farklı ülkelerden geçmek farklı kurallara tabii olmayı gerektirdiğinden sürücüler karmaşık bürokrasi kurallarıyla uğraşmak durumunda kalabiliyor. Zaman zaman da sürücülerin hatası, yol durumu ya da tamamen şansızlık eseri kaza gibi olumluluklarla karşılaşılabiliniyor.
Peki, uzun yolculuklarda sadece maddi hasarla sonuçlanmış kaza durumlarında nasıl hareket edilmeli?
Güvenlik
İlk olarak olaydan hemen sonra aracınızı yol kenarına çekip kendinizin ve çevredekilerin güvenliğini sağlamayı unutmayın. Yoldan geçen diğer araçların görebileceği şekilde aracınızda bulunan uyarı işaretlerini görünür şekilde konumlandırın. Kendinizin, yolcuların herhangi bir yara alıp almadığından iyice emin olun. Herhangi bir olumsuzlukta hemen bulunduğunuz ülkedeki acil numaraları arayın. Bazı durumlarda yaralanmalar hemen fark edilemeyebileceğinden herhangi bir rahatsızlık hissedildiğinde mutlaka doktora gidin.
Polisi arayın
Bulunduğunuz ülkedeki olası kaza durumunda yapılması gereken davranışları araştırarak yola çıkın ve gerekli önlemleri aldıktan sonra yaralanma olmasa dahi mutlaka yerel polisi arayın. Aksi durumda aracınızdaki hasar fark edildiği takdirde ciddi yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Uzun yolcuklarda en çok yapılan ihlaller
Karşı taraftan bilgi talep edin
Eğer olay bir araçla çarpışma nedeniyle meydana gelmişse karşı tarafla mutlaka iletişime geçin ve isim, iletişim bilgisi, plaka numarası ve sigorta bilgilerini mutlaka talep edin. Aynı şekilde kendi bilgilerinizi de karşı tarafla paylaşın. Görgü tanıkları varsa mutlaka onlardan da iletişim ve isim gibi bilgileri alın.
Belgeleyin
Olay yerini ve araçların durumunu belgeleyecek görüntüler alın. Bunun yanı sıra, olay yerindeki yol ve yer işaretlerini de fotoğraflayarak kaza raporuna kanıt sağlayın. Bu tür belgeler sigorta talebinde bulunurken oldukça değerlidir.
Hata kabul etmeyin
Olay mahallinde kimin hatalı olduğunu tartışmayın. Bu kararı kanıtları inceleyen sigorta temsilcilerine ve yerel yasal mercilere bırakın.
İlginizi çekebilir: Uzun yolculuklarda araç arızasında neler yapılmalı?
Sigorta şirketinizi arayın
Kazadan sonra mümkün olan en kısa sürede sigorta şirketinizi arayın ve kaza hakkındaki bütün ayrıntıları bildirin. Bu sayede süreç hakkında yapmanız gerekenlere yönelik en doğru desteği sağlayabilirsiniz. Ayrıca hasar takibi konusunda da sigorta şirketinizde sürekli iletişim halinde kalarak gerekli bütün bilgileri ve belgeleri eksiksiz bir biçimde iletin.
Aracın tamir sürecinde sigorta şirketlerinizle irtibatta kalarak bulunduğunuz ülkede bilinen ve güvenilir tamir atölyelerini tercih edin.
Kazadan ders çıkarın
Kazadan sonra öncelikli olarak yapmanız gerekenlere yönelik gereklilikleri yerine getirdikten sonra sıcağı sıcağına olayın nedenini düşünün ve bir daha yaşanmaması adına yapılan/yaptığınız yanlışları not alın. Kazadan sonra seyahat planınızı etkileyecek bir olgu olup olmadığını değerlendirin ve her şeyi yeniden gözden geçirin.
Kaza esnasında ve sonrasında güvenliğin en önemli öncelik olduğunu unutmayın. Geçeceğiniz ülkelerdeki kaza bildirimi ve sigorta gerekliliklerini yola çıkmadan önce mutlaka iyice araştırın. Ciddi ve yaralanma içerebilen olaylarla karşılaşma ihtimalinize karşı haklarınızı aramak adına mutlaka bir hukukçuyla iletişimde kalın.
(BD)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur