Yılda yaklaşık 200 ton pastırma üretilen Kastamonu’da bu işi 200 yıldır sürdüren firmalar da bulunuyor.
Kastamonu Pastırması çemeninde Taşköprü sarımsağı kullanılması, doğal yollarla kurutulması ve lezzetiyle Türkiye’nin birçok yerinden yoğun talep alıyor. 15 yıldır kentte pastırmacılık yaptıklarını söyleyen üretici Ayhan Ekicioğlu, Kastamonu pastırmasının fırınlarda değil, doğal yollarla kurutulduğunu bu sebeple de lezzetiyle ön plana çıktığını söyledi ve Kastamonu pastırmasının özelliklerini şöyle sıraladı:
“Dananın sırt kısmı ve but bölümündeki yumuşak bölümlerden pastırma eti alınır. Bu bölgedeki etlerin üzerindeki fazlalıklar ayrılarak pastırmalık olacak şekilde ayarlanır. Pastırmalık hale getirilen et tuzlanır. 3 gün boyunca tuzda kalan pastırma eti yıkanır. Kuruması için bir buçuk ay asılı şekilde bekletilir. Kuruyan pastırmanın üzerine çemen sürülür. Pastırmaya tat veren çemendir. Çemen tadını büyük oranda sarımsağın tadından alır. Kastamonu’nun meşhur Taşköprü sarımsağının bu lezzette payı var. Kastamonu pastırması yıllarca doğal yollarla yapıldığı için seviliyor.” Dedi.
Pastırmasıyla meşhur Kayseri’ye de ürünlerinden gönderdiklerini dile getiren Ekicioğlu, “Türkiye’nin birçok ilinden müşterilerimiz var. Talep ettiklerinde kargo ile gönderiyoruz. Kayseri’den bile müşterimiz var. Kayseri’den pastırma isteyenler oluyor biz de kargoyla gönderiyoruz’’Dedi.
Yaklaşık 200 yıldır pastırma üretimi ile uğraşan Tabakoğlu ailesinden Sedat Tabakoğlu, yaylada doğal yollarla beslenen hayvanların etini tercih ettiklerini ve günde 100 kilo civarında pastırma sattıklarını söyledi.
Aynı şekilde pastırmacılığın aile mesleği olduğunu anlatan Tolgahan Karaosmanoğlu da
Kayseri’nin tanıtımının çok iyi yapıldığını işaret ederek “Reklamı iyi yaptığı için satışı daha fazla. Bizim pastırmamız doğal ortamda doğal yollarla oluyor. Kayseri fırınlarda kuruturken biz doğal ortamında kurutuyoruz. Kastamonu pastırmasının tadı çok güzel. Kayseri’nin adı Kastamonu’nun tadı var.” Dedi.
Kaynak :www.tarimtv.gov.tr