Katliam gibi kazalar önlenebilirdi
Görüntüleri izleyen herkes kahroldu, Gaziantep ve Mardin’de yaşanan katliam gibi kazalar herkesi hüzne boğdu. Onlarca kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı kazalar sonrası “Fren patladı” gerekçe olarak gösterildi. Ancak iş bu kadar basitleştirilmemeli. Yıllardır memleketlerine otomobilleriyle seyahat eden yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız son kazaları değerlendirirken “Bu kazalar önlenebilirdi” yorumu yaptılar. Turizmavrupa’ya yorum gönderen Sılayolu sürücüleri bu görüşlerinde çok haklılar. Peki bu kazalar nasıl önlenebilirdi? Gelin kısaca konuları sıralayalım:
– Frenlerin devre dışı kalmasının sebebi ne? Örneğin Mardin’deki TIR’ın trafiğe çıkma müsadesi var mı? Bakımı yapıldı mı? Yapıldıysa en son ne zaman yapıldı ve fren sistemi gözden geçirildi mi? Bütün bu soruların cevabını Türkiye’deki yetkili makamlar vermek zorunda. Ne yazık ki Türkiye’de araç muayeneleri gerektiği gibi yapılmıyor. Araçlar daha sıkı denetlenmeli. Kurallara uymayan şirket ve sürücülere ceza uygulanmalı. Bu TIR örneğin Almanya’da büyük ihtimalle trafiğe çıkamazdı.
– Türkiye’deki trafik cezaları caydırıcı değil. Eğer bir aracın bakımı yaptırılmıyorsa yüksek para cezaları uygulanmalı. Araçlarda kullanılmaması gereken lastikler ve fren balataları varsa bu araca gerekirse el konulmalı.
– Özellikle TIR ve otobüs sürücüleri tehlike saçıyor. Ellerinde cep telefonu ile araç kullanıyorlar. Trafik kurallarına uymuyorlar, gereksiz yere hız yapıyorlar. Şoförler daha sıkı denetlenmeli.
– Şoförler uzun süre çalışmaya zorlanıyor. İşverenleri dinlenmeleri ve uyumaları için olanak sağlamıyor. Yük taşıyıcı firma ve otobüs şirketleri daha iyi denetlenmeli, kurallara uymayanlara yüksek cezalar verilmeli.
– Türkiye’de ehliyet sınavları çok basit. Aracı bir kaç yüz metre hareket ettirene ehliyet veriliyor. Avrupa’daki ehliyet eğitimi ile kıyaslandığında arada büyük fark var. Bu sistem baştan aşağı değişmeli. Eski ehliyet sahipleri yeniden denetimden geçirilmeli. 30 sene önce ehliyet alan fakat bu güne kadar bir kere olsun direksiyon başına oturmamış bir kişi, yıllar sonra trafiğe çıktığıda büyük tehlike oluşturuyor.
– Bir trafik kazası sonrası olay yeri daha iyi kontrol altına alınmalı. Gerekirse trafik kapatılmalı. Hayati tehlike söz konusu olmadığında ve yol temizlendiğinde trafik tekrar açılmalı.
Bütün bu konular ele alındığında şöyle bir sonuç çıkıyor: Bu denetimler yapılsa belki de bu iki facia önlenebilir ve bu vatandaşlarımız şu an hayatta olabilirdi. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
(A)