Kastamonu’nun Kazakistan’ın kadim şehri Türkistan’dan 2017 yılında devraldığı Türk Dünyası Kültür Başkenti Bayrağı, Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleştirilen görkemli kapanış töreninin ardından Kırgızistan’ın Oş şehrine devredildi.
Kapanış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun Kastamonu’nun ‘2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ unvanını layıkıyla ve hakkıyla taşıdığını söyledi.
2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu kapanış programında konuşan Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise şunları ifade etti: “Hoca Ahmet Yesevi’nin aydınlattığı Kazakistan’ın kadim şehri Türkistan’dan aldığımız Türk Dünyası Kültür Başkenti Bayrağı, Şeyh Şaban-ı Veli’nin semalara ışık saçtığı Osmanlı’nın kadim şehri Kastamonumuzda bir yıl boyunca tüm şanı ve birleştirici özelliğiyle dalgalanmıştır.
Bugün düzenlemiş olduğumuz kapanış programı bizler için asla bir veda değildir. Bugün Kastamonumuzun; tüm değerlerini dünyaya tanıtmaya devam edeceğimizin bir göstergesi, dünya kenti olma hedefimize koşar adım ilerleyeceğimizin ispatıdır. Kastamonumuz 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olma onuruna erişmiştir. O günden bu güne; tarihi kızak yarışları ve kar festivali, Türksoy basın ödülleri, gastronomi atölyeleri, Türk Dünyası Kültür Başkenti açılışı, ITB fuarı, ahşap fuarı, konserler, fotoğraf sergileri, sempozyumlar gibi birbirinden önemli ulusal ve uluslararası alanda şehrimize değer katan 80 etkinliğe imza atılmıştır.
Başbakanlık tanıtım fonunun da katkılarıyla şehrimizin tanıtımı en iyi şekilde yapılmış, Şeyh Şaban-ı Veli ve evliyalar haftası Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine alınmış, İstiklal Yolu Milli Parkı ilanı gerçekleştirilmiş, kültür merkezi gibi önemli işler yatırım programına alınmıştır. Tüm çalışmaların neticesinde 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu’yu yaklaşık 2 milyon kişi ziyaret etmiştir. Bu rakam kısa sürede ne denli büyük bir çalışma yapıldığının da kanıtıdır.
İlimizin gastronomi alanındaki hedefi nettir. Bu hedef UNESCO yaratıcı şehirler ağına şehrimizin ismini yazdırmaktır. Berlin ITB Fuarı’nda ülkemizi temsil edecek zenginliğe sahip olan Kastamonumuz bu hedefe hiçte uzak değildir. Yöresel mutfağında 812 çeşit ürünü bulunan Kastamonumuza yakışan UNESCO yaratıcı şehirler ağında yer almaktır. “
(B.A)
Kaynak: www.kastamonu.bel.tr
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa