Dünyada ve Türkiye’de en çok ölümlere neden olan hastalık kalp hastalıkları. Bu kadar hayati önem taşıyan bu rahatsızlık hakkında mutlaka bilmemiz gerekenler var. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Binnaz Ataş, kalp sağlığı ile ilgili www.turizmavrupa.com’un sorularını yanıtladı.
Kalp hastalıkları denince akla ne gelir?
Kalp hastalıkları denince birçok insanın aklına ilk sırada kalp damarları hastalığı gelir. Aslında sadece bu değildir. Kalp hastalıkları bünyesinde çeşitli dallara ayrılır. İlk sırada yaygın olan Koroner damar hastalıkları gelir. Maalesef ülkemizde ve dünyada bu çok yaygın. İkinci yaygın dediğimiz kalp rahatsızlığı ise ritim bozuklukları. Genelde genetik faktörler ritim bozukluklarına sebep olsa da daha sonradan da çıkabiliyor.
Kalp hastalıklarının altındaki faktörler neler?
Çok yönlü faktörleri var. Yaşam tarzınız çok önemli. Günlük uyku saatiniz, stres, dengeli beslenmenin yanı sıra hareket, yani bedenimiz antrenman yapıyor mu? Kilo sorunu var mı, yani vücuttaki yağ oranı nasıl? Ayrıca sigara içiliyor mu ya da dumanlı yerlerde çalışılıyor mu? Ailede kalp saplığı ile ilgili bir herhangi bir sıkıntı var mı? Bu soruların cevabı kalp sağlığının altındaki risk faktörlerini oluşturuyor. Kalbiniz için bunlara dikkat edilmesi gerekiyor.
Kimler risk altında?
Ailede kalp hastalığı sorunu olanlar daha çok riskli. Ayrıca kilo sorunu olanlar da ve sigara içenlerin dikkatli olması gerekiyor. Zayıf insanlar da kalp hastası olabiliyor. Onlarda daha çok genetik faktörlerden dolayı. Erkeklerde kadınlara oranla kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski da fazla bulunuyor. Erkeklerde daha erken başlıyor. Çünkü testesteron hormonu yaşla birlikte azalıyor. Kadınların öströjen hormonu koruyor.
Kalp hastalığında erken teşhis ne kadar önemli?
Kalp rahatsızlıklarının başlamasını engellemek ya da frenlenmesi için erken teşhis çok önemli. Çünkü bir kere başladı mı önüne geçmek zorlaşıyor. İnsanlar kanser denildiğinde korkuyor. Ancak kalp hastalıkları da kanser kadar önemli. Tedavisi kanser kadar zor değil. Kalp hastalığında daha farklı. Daha uzun olan bir süreç tedavisi olduğu için olanaklı. Mesela bir kişide kalp yetmezliği oluşmuşsa kan dolaşımı çökmüş demek. Yani her an ölüm gerçekleşebilir. Kanser kadar önemli. Her yıl en az iki kere kalbinizi uzman doktora kontrol ettirin.
YARIN: KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Haber: Gülbengi ŞİMŞEK
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa