Engelli vatandaşların hayatını kolaylaştıracak özel tertibatlı araçların ithali için yaş sınırı bulunmaktadır. Ayrıca engelli araçlar ithal edildiği takdirde vergi muafiyeti için özel tertibatlı araç özelliklerini taşıması gerekmektedir. İthal edilen engelli araçlar için yaş sınırı ve vergi muafiyeti şartları nelerdir? Hepsini sizin için derledik.
İthal edilen aracın yaş sınırı maksimum 3 olmalıdır
Engelli vatandaşların kullandığı özel tertibatlı araçların belli bir yaş sınırı bulunmaktadır. Aracın ithalat işlemi için gümrük dairelerine başvurulduğu andan itibaren model yılı dahil üç yıldan eski olmaması gerekmektedir. İthal edeceğiniz engelleri araçların yeni araç olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Engelli araçlarda uygulanan vergi muafiyeti yurt dışından ithal edilen araçlarda geçerli midir?
Ülkede herkes gerekli kurumlara vergilerini öderken engelli vatandaşların özel tertibatlı araçlar için vergi muafiyeti bulunmaktadır. Özel tertibatlı araçların ithali kapsamında ödenecek olan gümrük vergisi, ÖTV ve KDV’yi içine alır. Engelli araç sahibi vergi muafiyeti ile yurt dışından ithal ettiği özel tertibatlı araç için vergi ödememektedir.
Engelli araçların ödemediği vergi muafiyetinde Hazine ve Maliye Bakanlığı, ÖTV Kanunu kapsamında özel bir düzenleme vardır. Buna göre, yurt dışından Türkiye’ye ithal edilen araçlarda, ÖTV Kanununa ekli listesinde 87.03 tarife pozisyonunda “-Diğerleri” satırı altında yer alan mallardan gümrüklenmiş değeri 200.000 TL’yi aşanlar için, ÖTV ödenmesi gereklidir. Bu ödemeler ÖTV gümrük dairelerine teslim edilir. ÖTV, KDV ve gümrük değeri engelli aracın gümrük vergilerinden muafiyetine göre değerlendirilir.
Engellilere tanınan vergi muafiyeti hangi araçlarda geçerli değildir?
Engellilerin kullandığı özel tertibatlı araçlara vergi muafiyeti uygula uygulanıyor. Yalnız her araç için vergi muafiyeti gerçekleşmiyor. Eğer engelli aracının sadece otomatik vitesi varsa vergi muafiyetinden yararlanamaz. Araçların özel surette yapılmış hareket ettirici tertibatları olması gerekmektedir. Özel tertibatlı araç değilse vergi muafiyeti kapsamında olmaz. Aracı bir başkası kullanacaksa dahi engelli kişinin araca inip binişinde kolaylık sağlayan tertibatlar olması gerekir. Eğer bu tür tertibatlar yapılmamışsa vergi muafiyeti içerisinde değildir. Arazi araçları da bu kapsama alınmaz.
Engelli kişi Terörle Mücadele Kanunu kapsamında sol bacak engelli bulunuyorsa gazilerde özel tertibat aranmamaktadır. Engelli araçlarda bu şartlar yer almıyorsa Türkiye’ye getirilirken vergi muafiyetinden yararlanamaz.
Kaynak:Gümrük Rehberi
(SK)
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa