Her yıl bir milyondan fazla yerli ve yabancı ziyaretçilerin gezdiği İstanbul Sarnıçlarına bir yenisi daha eklendi. Yerebatan, Nuruosmaniye, Binbirdirek ve Hipodrom gibi büyük sarnıçlarından sonra Eski Eminönü Belediyesinin yıkılması sonucu bulunarak gün yüzüne çıkartılan Şerefiye Sarnıcı yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri oldu.
İstanbul’un Çemberlitaş semti, Binbirdirek Mahallesi Piyerloti Caddesi üzerinde bulunan sarnıcın üzerine 1910’larda Arif Paşa Konağı, 1950’li yıllarda ise Eminönü Belediye Binası yapılmış. 2010 yılında başlayan yıkım sonrası ortaya çıkan sarnıç hakkında resmi makamlarca yapılan açıklamada; 428 ve 443 tarihleri arasında İmparator II. Theodosius tarafından, Bozdoğan Kemeri (Valens Su Kemeri) vasıtasıyla su depolamasını sağlamak amacıyla inşa edildiği, Belgrad Ormanı ve civarındaki su kaynaklarından, Bozdoğan Kemeri kanalı üzerinden “Nymphaeum”, “Zeuksippos Banyoları” ve “Büyük Saray”a su taksimi yapılmakta olduğu belirtildi.
İstanbul’a yüzyıllardır sarnıçlar su sağladı
Sarnıçın 4. yüzyılda yapılan Binbirdirek Sarnıcı ve daha sonra 6. yüzyılda yaptırılan Yerebatan Sarnıcı ile birlikte İstanbul’un su ihtiyacını yüzyıllar boyu sağlayan su deposu görevini üstlenen eserlerden olduğu anlaşıldı.
Yerebatan Sarnıcı ile Binbirdirek Sarnıcı’ndan hem sütun hem de alan olarak daha küçük olan bu yapı yaklaşık 1600 yaşında. Geçmiş dönemlerde Constantinus veya Theodosius Sarnıcı olarak da bilinen yapı 19’uncu yüzyıldan bu yana genellikle Şerefiye Sarnıcı olarak anılıyor.
Sarnıçla ilgili çalışmalar devam ediyor
Sütun sayısı ve yüzölçümü, Yerebatan ve Binbirdirek sarnıçlarından daha az olup, alan ebatları yaklaşık 45×25 metredir. 9 metre yüksekliğinde, 32 adet mermer kolon tarafından desteklenen çatısıyla Şerefiye Sarnıcı, Constantinus ve Theodosius olarak da bilinmektedir. Yerebatan ve Binbirdirek Sarnıçları arasındaki bağlantı gibi, bu sarnıcın da Binbirdirek Sarnıcı’na bağlantılı olduğu tespit edilmiş olup bu konuda ayrıntılı çalışmaların devam ettiği açıklandı.
Sarnıç sanatsal etkinliklere sahne oluyor
Yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açık olan sarnıçta, ayrıca çeşitli sergilerde düzenlenmektedir. 2019 yılı itibariyle de her cumartesi akşamı saat 18:00’de akustik konserler ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır. Şerefiye Sarnıcı’nı ziyaret etmek isteyenler sabah 09.00 ile akşam 18.30 saatleri arasında herhangi bir zaman dilimini tercih edebilirler.
(B.A)
Fotoğraflar: Barbaros Alayoğlu
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa