Teknoloji çağında yaşadığımız bu dönemde sosyal medya ve internet hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası haline geldi. İnsanlar gün içerisinde vakitlerini çoğunu akıllı telefonları vasıtasıyla internette geçirir durumda. Bu durum pek çoğumuzun hayatını kolaylaştırırken yeni iş imkanlarının ortaya çıkmasını da sağlıyor. Tabii ki her güzel şeyde olduğu gibi internette de kötü durumlarla karşılaşılabiliyor. Dolandırıcıların en büyük gelir kapılarından birisi olan internet üzerinden her yıl milyonlarca insan çeşitli sebeplerle paralarını kaptırıyor.
İlginizi çekebilir: Araç kiralayacaklar dikkat: Böyle dolandırıyorlar
Okuyucularımız için internet dolandırıcılığında ne çok tercih edilen yöntemleri sıraladık.
Kimlik avı
Dolandırıcıların en çok kullandığı yöntemlerden birisi olan kimlik avında sahte web sayfaları ve e-postalar ile kullanıcılara ulaşılarak güvenilir kurumlar veya hizmetler taklit edilerek kullanıcıların bilgileri ele geçirilmeye çalışılıyor. Bu yönteme kanmamak için mesaj gelen kurumla ilgili mail ve URL uzantılarına çok dikkatli bakmak gerekiyor. Örneğin bir banka taklit edileceği zaman “banka.com” yerine “ban-ka.com” veya “banka.com.xyz” gibi uzantılar kullanılabiliyor. Bu nedenle bilgi isteyen her kurumun URL ve mail uzantıları dikkatlice kontrol edilmeli.
Sahte e-ticaret siteleri
Son dönemde iyice artan bu yöntem ile popüler e-ticaret sitelerinin benzerleri yapılarak kişileri ödeme yapmaya yönlendirerek paralarını ele geçirmek amaçlanıyor. Çoğunlukla bilindik bir sitenin URL’sini değiştirerek kopya bir site hazırlayan dolandırıcılar Google üzerinden reklam vererek ilk sayfada çıkabiliyor. Bu nedenle bu tarz sitelere kanmamak için Google’da yaptığımız aramalarda reklamla karşımıza çıkan sitelere tıklamaktan kaçınmalıyız. Ayrıca siteye girdikten sonra URL üzerindeki garipliklere dikkat etmeliyiz.
Sahte bağlantıyla virüs bulaştırma
Bu dolandırıcılık yönteminde ise genellikle asparagas haberlerin ya da ulaşılması zor ve ücretli içeriklerin tek tıkla ulaşılabileceğini vaat eden dolandırıcılar tıklanan bağlantı üzerinden virüs gönderdikleri kullanıcının cihazındaki bilgilerine erişebiliyorlar. Bu dolandırıcılık yönteminden kaçınmak için haberleri sadece güvenilir sitelerden okumak ve ücretli içeriklerin tek tıkla ücretsiz bir biçimde erişilemeyeceğinin bilincinde olmak gerekiyor.
Sahte iş ilanı
Dolandırıcıların en acımasız yöntemlerinden birisi olan sahte iş ilanları iş arayışındaki kişileri düşük niteliklerde yüksek maaşlı işler sunulmasını içeriyor. İş arayışındaki kullanıcı da karşısına çıkan bu fırsatı değerlendirmek için kişisel bilgilerini veriyor ve kimi zaman ödeme daha yapabiliyor. Bu nedenle iş ilanına başvuruda bulunurken kabul görmüş ulusal ve uluslararası siteleri tercih etmek ve iş arayışında olunan mesleğin gerekliliklerinin dışındaki isteklerin olduğu mantıksız ilanlardan uzak durmak gerekiyor. Ayrıca iş ilanını veren şirketin bilgilerinin de detaylıca araştırılması oldukça önemli. Bilindik şirketlerin bilgilerini de taklit eden dolandırıcılar bu yöntemde de sahta mail ve URL uzantılarını tercih edebiliyor.
Romantik vaatler
Bu tür dolandırıcılık yöntemini kullanan dolandırıcılar çoğunlukla açtıkları sahte hesaplar üzerinden duygusal boşlukta olan ve ilişki arayışındaki kişileri kandırıyor. İnternet ortamından ulaştıkları kişilerle duygusal bağ kuran bu dolandırıcılar çoğunlukla ailelerinin zor durumda olduğunu ya da acil bir işlerinin görülmesi gerektiğini bahane ederek karşı taraftan para talebinde bulunuyorlar. Bu durumda tek seferde yapılan ödemelerde karşı tarafı engelledikleri gibi kişiyle geliştirdikleri ilişkiye göre biden fazla defa para talebinde bulunabiliyorlar. Hatta kimi zaman müstehcen fotoğraflarını aldıkları kişiye şantaj yapabiliyorlar. Oldukça tehlikeli olan bu durum kişilerin duygusal anlamda çöküntü yaşamasına da neden olabiliyor.
Bu durumun önüne geçebilmek için ise internetten tanışılan kişilerin paylaşımlarını incelemek oldukça önemli. Çünkü böyle hesaplardan yapılan paylaşımlar genellikle aynı gün ya da birbirine yakın günler içerisinde yapılır. Ayrıca kişilerin arkadaş profili incelenerek de sahte olup olmadığı kolayca anlaşılabilir. Çoğu insanın profilinde kendi soyadını taşıyan akrabalarına ulaşılabilir. Ayrıca ne olursa olsun internet üzerinden tanışılan birisine para göndermemekte fayda var.
Kripto para dolandırıcılığı
Son yıllarda pek çok kişinin ilgilendiği kripto para borsası da dolandırıcıların yöneldiği bir diğer alan. Bu yöntemde kripto para birimleriyle ilgili sahte yatırım fırsatları, hızlı kazanç vaatleri ve sahte borsa siteleri üzerinden pek çok kullanıcının kripto hesapları hortumlanabiliyor. Kripto borsasıyla ilgilenen kişilerin bu nedenle bilindik borsa sistemleri dışında işlem yapmamaları ve hiçbir yatırım tavsiyesi için paralarını başka bir hesaba aktarmamaları gerekiyor. Ayrıca hızlı ve kolay kazanç vaadinin en bilindik dolandırma yöntemi olduğunu da unutmamak gerekiyor.
İçerik hırsızlığı
Dolandırıcılar arasında oldukça popüler olan bu yöntemde de farklı kaynakların ürettiği içerikler düzenli olarak çalınarak oluşturulan kitle üzerinden kazanç elde ediliyor. Kullanıcılar orijinal içerikteki kaliteli ürünü alacağını zannederek sipariş veriyor veya parasını kaybediyor ya da bambaşka bir ürün teslim alıyor. Bu durumun önüne geçmek için sosyal medyada denk gelinen ve beğenilen ürünün adı Google üzerinden araştırılmalı ve orijinal satıcının hesaplarına ve internet sitesine erişilmeli.
(BD)
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur