Evde, iş yerinde veya tatilde yeterince imha etmeden çöpe attıklarınız sizi ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakabilir. Son dönemlerde çok sayıda kişi bu şekilde dolandırıldı.
Geçtiğimiz aylarda meydana gelen dolandırıcılık olaylarında Türkiye ve yurtdışında yaşayan mağdurlar ya para ve altınlarını kendi elleriyle teslim ettiler, ya da bunlar banka hesaplarından çekildi. Dolandırıcılar bunu nasıl başarıyor diye merak ediyorsanız aşağıdaki bilgileri iyi okuyun.
Bazen farkında olmadan, önemsiz görülen eşyalarımız, notlarımız, resmi evrak ve kayıtlarımız, özellikle art niyetli bazı kişilerce son derece kıymetli olabiliyor. Evde çöpe veya geri dönüşüme attığınız basit bir takım materyallerde size özel bilgiler yer alır. Mesela elektrik, su, doğal gaz, telefon faturaları gibi. Bu belgelerde adınız, soyadınız, açık ev veya iş adresiniz, telefon numaralarınız, abone ve müşteri numaralarınız mevcuttur. Daha ileri gidersek fazladan çıktısını aldığınız bir banka dekontu, bir noter sözleşmesi, kira kontratı, tapu, ruhsat, nüfus cüzdanı, diploma fotokopileri gibi benzer resmi evraklarda vatandaşlık numaralarınız, nüfus bilgileriniz ve banka hesap numaralarınız bulunabilmektedir.
Bozulan basit bir hafıza kartı, harici hard disk, bozuk veya eski diye öylece çöpe bıraktığınız bilgisayar parçaları, özellikle hafıza parçaları yine özel resim, video ve çeşitli dosyalar, sildiğinizi düşünseniz bile basit bir programla tekrar kurtarılabilir.
Bütün bu saydıklarımız ve daha fazlası, bu işi uzmanlık haline getiren kötü niyetli kişilerin en çok başvurdukları bilgi kaynaklarıdır.
Adınız, soyadınız, adresiniz, telefon numaranız, nüfus bilgileriniz ve hatta çalıştığınız iş yerinize ait bir takım bilgiler artık o kişilerin önünde durmaktadır. Bundan sonrası telefonunuzun çalmasıyla başlayan ve genelde kandırılmanızla sonuçlanan bir dolandırıcılık olayıdır.
Karşınıza genelde çağrı merkezi, müşteri hizmetleri, savcı, polis gibi kimliklerle çıkarlar. Zaten ellerinde sizinle ilgili toplayabildikleri bilgiler olduğundan eksikleri tamamlamak için pin veya güvenlik kodları, şifreniz ya da annenizin kızlık soyadı gibi en can alıcı detayı isterler. Eğer tedbirli davranmayıp, güvenerek her şeyi söylerseniz onlar muradına erer ancak siz sadece olanları kaybetmekle kalmaz, bir de üzerine yaşadığınız müddetçe ödeyemeyeceğiniz borcun altına girersiniz.
Bu yüzden tavsiyemiz çöpe attıklarınıza çok dikkat edin. Mutlaka atacaksanız iyice imha olduğuna emin olun. Sizi arayanlara, özellikle güncelleme maksatlı her bilgiyi vermeyin. Hiçbir kurum veya kişilerin sizin annenizin kızlık soyadını soramayacağını aklınızdan çıkarmayın.
Barbaros Alayoğlu
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa