İngiltere’deki Türkiye göçmenleri 4 ay sonra işlerine geri döndü
Koronavirüs salgını ile mücadelede dört aylık sıkı karantinadan çıkılan İngiltere’de sokaklar hareketlenmeye, hayat normale dönmeye başladı. Ülkede yaşayan Türkiyeli göçmenler de aylar sonra işbaşı yaptı.
Çoğunluğu başkent Londra’da yaşayan Türkiye göçmenleri Amerika’nın Sesi’ne (Voice of America) karantina önemini ve işe geri dönüşü değerlendirdiler.
Londra’nın Walthamstow adlı semtinde, Avrupa’nın en uzun pazar yeri olmakla meşhur mekanın, yiyecek içecek satan çalışanları dışında herkes karantinayı evde geçirmişti. Tezgahı yeniden kuracağı ilk sabahı zor ettiğini, heyecandan gece uyuyamadığını söyleyen Mülkiyet Özdemir “Dört ay boyunca nasıl geçindiniz” sorusuna, “Sağ olsun başbakanımız (Boris Johnson) bize iyi baktı” sözleriyle yanıt verdi. Diğer bir tezgahta haftanın altı günü iç çamaşırı ve çorap satarak hayatını kazanan Aydın Sabaz da aynı şekilde geçimini sağlayabildiği için hükümete şükran duyduğunu söyledi. Gelir desteğine rağmen evde değil hayatın içinde olmak istediğini söyleyen kumaş satıcısı Hasan Sabaz, aşı dahi olduğunu ve ikinci doz için randevu gününü beklediğini söyledi.
Fatma Şeşe adlı göçmen ise 2020’nin son ayında Corona olduğunu ama atlattığını anlatırken İngiliz sağlık sisteminin bu durumda nasıl bir yol izlediğinin ipuçlarını verdi. Test sonucunun pozitif çıkmasının ardından telefonla görüştüğü aile doktorunun, ağrı kesici dışında bir ilaç vermediğini söyleyen Şeşe, 10 gün evde karantinada kalarak hastalığı atlattığını söyledi. Doktoru “eğer kötüleşirseniz, acili arayın” demiş. Hastalığı atlattıktan iki ay sonra kendisine Pfizer aşısı yapıldığını söyleyen Şeşe bir hafta boyunca ateş ve titreme şikayeti yaşadığını ama sonra atlattığını söyledi. Aşıdan hemen sonra kendisine verilen broşürde de olası şikayetler konusunda bilgilendirmiş.
Kısıtlamaların başından bu yana maaşları devlet ödedi
İngiltere’de, salgının başladığı bir yıldan bu yana gerçekleşen üç karantina döneminde de hükümet, kapanma kararı aldığı işyerlerinde çalışan herkesi raporlu sayarak evde oturttu ve maaşlarını Hazine’den ödedi. ‘İş koruma programı’ olarak adlandırılan ve bordrolu kişileri kapsayan maaş programının, pazar tezgahında çalışanları ilgilendiren başlığı “serbest meslek gelir desteği programı.” Serbest meslek sahipleri Vergi Dairesi’ne bildirdikleri son üç yıllık gelirlerinin ortalamasının yüzde 80’ini bu şekilde alıp geçimlerini devam ettirebildi.
(BY)