İngiltere’de çıkan yeni Koronavirüs mutasyonu neden daha bulaşıcı, aşıları etkileyecek mi?
İngiltere’de ortaya çıkarak 5 ülkeye yayılan Koronavirüs mutasyonu tüm dünyada şok etkisi yarattı. Ülkelerin sınırlarını kapamaya başladığı İngiltere’den gelen verilere göre; yeni mutasyon zaten bulaş hızı yüksek olan Koronavirüsün yüzde 70 daha hızlı bulaşmasına neden oluyor.
Ülkenin güneyinde ortaya çıkarak sınırı aşan ve Avrupa ülkelerine de yayılan yeni Koronavirüs mutasyonunun İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından “kontrolden çıktığı” duyuruldu. Peki yeni mutasyon ilk ne zaman tespit edildi, daha çok mu yayılıyor, aşıları etkileyecek mi? İşte bu soruların yanıtları…
İlk kez Eylül ayında görüldü
Dünyanın bir kez daha alarma geçmesine neden olan VUI – 202012/01 adlı yeni mutasyon, ilk kez Eylül ayında İngiltere’deki Kent şehrinde görüldü. Çoğunluğu güney İngiltere’de binden fazla doğrulanmış vakası olduğu belirtilen yeni türün; yaz aylarında İspanya’dan tatilciler tarafından yayılan b20A.EU1 adlı baskın suştan daha hızlı yayıldığı ifade ediliyor.
Neden daha hızlı yayılıyor?
İngiltere’deki yeni mutasyonunun daha kolay bulaşabildiğine, daha ciddi semptomlara neden olabileceğine veya aşıyı işe yaramaz hale getirebileceğine dair net bir kanıt bulunmasa da araştırmacılar, mutasyonların hastalığın daha bulaşıcı olduğu anlamına gelebileceğinden şüpheleniyor. Virüsün daha hızlı yayılmasının onu daha ölümcül hale getirmediğini dikkat çekilirken bazı virüslerin, daha uzun süre hayatta kalabilmek için daha az ölümcül hale geldiği söyleniyor.
Bilim insanları vakaların daha yüksek olduğu yerlerde değişim seviyelerinin daha yüksek olabileceğini, virüsün daha kolay mutasyona uğrayabileceğini ve daha fazla enfeksiyona neden olabileceğini belirtiyor. Bazen değişen virüs, doğru zamanda doğru kişilere bulaşarak da şansını artırabiliyor. İspanyol türünün yaz boyunca yayılmasının bir açıklaması, insanların ona tatilde yakalanıp evine taşımasıydı.
Virüsün genetik yapısında 17 değişiklik meydana geldi
Laboratuar araştırmaları, bu cinsin diğerlerine göre çok daha fazla yayılımcı olduğunu gösterdi. İngiliz Prof. Dr. Nick Loman, “Beklediğimizden fazla, virüs şaşırtıcı derecede çok sayıda mutasyona sahip ve birkaçı ilginç görünüyor” dedi. Dikkat çeken iki tür mutasyon var. Her ikisi de, virüsün onları ele geçirmek için vücudumuzun hücrelerine açılan kapıyı açmak için kullandığı anahtar değerde önemli başak proteininde bulunuyor. “VUI – 202012/01” adlı mutasyonu araştıran Birleşik Krallık Covid-19 Genomics UK Konsorsiyumu (COG-UK) üyeleri, virüsün genetik yapısında meydana gelen ’17 değişikliği’ ortaya çıkardıklarını söyledi. Değişikliklerin çoğunun virüsün insan hücrelerine tutunmak için kullandığı başak proteininde meydana geldiği açıklandı.
Aşıları etkileyecek mi?
Başak proteininde meydana gelen değişiklikler oldukça önem taşıyor, çünkü ülkede kullanılmaya başlanan Pfizer/ BioNTech’in aşısı da dahil olmak çoğu Koronavirüs aşısı bu proteini hedef alarak çalışıyor. Aynı zamanda söz konusu değişikliklerin, daha önce koronavirüsün farklı bir suşuyla enfekte olmuş kişilerin de bağışıklık kazanmasını engelleyeceğinden korkuluyor.
Diğer yandan İngiltere’nin Baş Tıbbi Danışmanı Chris Whitty ve birçok bilim insanı şu ana dek Galler, İskoçya, Danimarka ve Avustralya’da görülen mutasyonun aşılar üzerinde herhangi bir etkisi olacağına dair henüz hiçbir kanıt olmadığını kaydetti.
Birmingham Üniversitesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Enstitüsü’nde çalışan ve COG-UK üyesi olan Profesör Nick Loman, “Meydana gelen değişiklik gerçekten çarpıcı. Çoğu Covid-19 aşısı, bağışıklık sisteminin virüsün başak proteinlerini tanıması ve gelecekte virüs bulaşmaya çalıştığında onlara saldırması için eğiterek çalışır. Ancak başak proteinlerinin şekli mutasyonlar yoluyla değiştirilirse, bunun az da olsa aşılar üzerinde etkisi olabilir” dedi.
Kaynak: NTV
(BY)