Kış aylarında olduğumuz şu günlerde, okulların tatile girmesiyle birlikte gözler kayak tatiline çevrildi. Öğrencilerin tatilde olmasını fırsat bilen velilerde bu durumu değerlendirerek soluğu kayak merkezlerinde aldı. Türkiye’nin Uludağ, Palandöken, Kartalkaya, Kartepe, Erciyes, Sarıkamış, Ilgaz Kastamonu gibi kış turizmi merkezlerine yoğun talep bulunuyor. İlk kez kayak tatiline gidecekler dikkatli olmalılar. Yoksa istenmeyen sağlık sonuçlarıyla karşılaşabilirler. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, ilk kez kayacaklara önemli tavsiyelerde bulundu.
1- Önceden forma girin
Kayak yaparken dümdüz gitmek için sadece ayakta durmanız yetiyor. Dengeli gitmek, yön değiştirmek ve durmak için gereken şey ise çevik bacak kasları. Eğer aktif olarak spor yapmıyorsanız, yağ-kas oranınız pek iyi değilse, bacaklarınız güçsüzse bu sporu yaparken çok zorlanacaksınız. Çünkü tüm yük çoğunlukla bacaklarda. Dengede durmaya çalışırken bile.
2- Düşmeye kalkmaya hazır olun
Düşmesi, kalkması, çarpması eksik olmayan bir spor; buna hazırlıklı olun. Bacaklarınızda ve belinizde daha önceden oluşmuş bir rahatsızlık, sakatlık varsa, özellikle dikkatli olmanız, normalden daha fazla güvenlik önlemi almanız gerekiyor. Hafif şiddetli bir düşme bile, önceden rahatsızlık geçirdiğiniz bölgede ciddi bir soruna dönüşebilir. Ayağınız önceden kırılmışsa, kayak sırasında alacağınız sıradan bir darbe ile yeniden zarar görebilir. Bu nedenle sorunlu olan bölgeyi ekstra destekleyici/koruyucu kıyafetlerden alabilirsiniz.
3- Mümkünse bir bilenle gidin
Özel ders alsanız bile, dersin ardından pekiştirmek için daha önceden kayak yapmış arkadaşlarınızdan yardım almanız, onların eşliğiyle kaymanız çok iyi olur. Bir sporun önce tekniğini öğrenmek, sonra da bireysel olarak pekiştirmek önemlidir. Bu bireysel takılacağınız süreçte de yanınızda bir bilenin olması, sizi yönlendirmesi, düştüğünüzde ilk yardım edecek kişinin o olması çok önemli.
İlk kez piste çıkmadan önce
1- Kaymadan önce ısınma hareketleri yapın.
İlk gün ısınmak şart. Özellikle bacak açma germe hareketlerini en azından 5-10 dakika boyunca yapmadan piste çıkmayın. İkinci ve sonraki günlerde ise, bir önceki günün yorgunluğunu ve et kesiğini biraz olsun açabilmek adına bu hareketleri yapmadan güne başlamayın.
2- Kat kat giyinmeyin
Eğer kara alışkın değilseniz Uludağ gibi bir kayak tesisinde kendinizi kaybedebilirsiniz. Her yerin bembeyaz olması sizi şaşırtabilir. Aynı zamanda endişelendirebilir de. Çünkü hava çok soğuk olacak. Bu havada nasıl zirveye çıkıp kayacağım diye düşüneceksiniz. Sonuç olarak kat kat giyinip dışarı çıkacaksınız. Fakat kayaklarınızı bir kez ayağınıza giyip kaymaya başladığınızda, bu işin ne kadar zor olduğunu göreceksiniz. Kayak yaparken veya yapmaya çalışırken, o soğukta bile insan terleyebiliyor. Özellikle bir de güneş çıktıysa… Bu yüzden yün olmayan kulaklık, atkı, bere ve eldiven tercih etmenizi öneririz. Hem boğazlık, hem atkı, hem kulaklık, hem de şapka almanız durumunda kayak yaparken zorlanabilirsiniz.
3- Kayak kıyafetlerini ve takımı en son giyin
İçinize bir kat kıyafet giyip üstünüze su geçirmez kayak pantolonu ve montu giyeceğinizi düşünürsek… Özellikle kayak montunuzu ve ikinci kat çorabınızı pist yakınlarında kayağınızı takmadan hemen önce giyin.
Piste Çıkınca
1- Kayaklarınızı takıp çıkarmayı öğrenin
En önemli maddelerden biri kayakları çıkarıp takmak. Kayağı çıkarıp takmak çok basit gibi gözükse de, piste daha ilk çıkışta öğrenmek şart. Zor durumda kalabilirsiniz, düşebilirsiniz, sakatlanabilirsiniz, kara saplanabilirsiniz. Kayakları çıkarıp ayaklarınızı kurtarmanız gerekebilir. Etrafınızda kimse olmayabilir. Bu durumda iş başa düşecektir. Zor bir durumda kalmadan önce öğrenin ki karın üstünde kimsenin yardımını dakikalarca beklemek zorunda kalmayın.
2- Kaymadan önce düşmeyi öğrenin
Herkesin söylediği söz bu. Kaymayı öğrenmeden önce düşmeyi öğrenin derler. Düşmek genelde fazla hızlanma veya dengeyi kaybetme sonucu gerçekleşiyor. Eğer düşeceğinizi anladıysanız korkup panik yapıp kendinizi bırakmayın. Sonuna kadar ayakta kalmak için çabalayın. Kar sapanı yapmaya çalışın çünkü sizi durdurabilecek tek şey o.
Düştüğünüzde yanınızda veya çevrenizde kimse olmayabilir. Emin olun, ayağınızda upuzun kayaklar varken ayağa kalkmaya çalışmak çok ilginç hisler yaşatıyor. Deniyorsunuz ama kalkamıyorsunuz. Sanki olacakmış gibi geliyor ama yine yere yapışıyorsunuz. Bu durumda belki kayaklarınızı ayakkabıdan ayırmak iyi bir çözüm olabilir. İşte bunun için de başka bir şeyi bilmek gerekiyor, kayakları takıp çıkartmayın.
(A)
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa