İki doz aşı maskesiz dolaşmaya yetecek mi?
Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin iki doz Koronavirüs aşısı olanların maske zorunluluğunun gevşetileceğini açıklaması bilim dünyasında yeni bir tartışma başlattı.
Koronavirüs aşılama programı devam eden Türkiye’de uzmanlar ikinci doz aşı yapılsa bile maske takmaya devam edilmesi uyarısında bulundu.
Hürriyet gazetesindeki habere göre; Türkiye için maske ve sosyal mesafe konusunda bir gevşemenin söz konusu olamayacağını belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli, “Toplumda aşılanmışlık oranı belli bir eşik değerin üzerine çıktığında ya da sürü bağışıklığı denen durum sağlandığında enfeksiyonun toplum içerisindeki dolaşımı büyük ölçüde engellenmiş olacak. Tamamen maskesiz bir yaşamın mümkün olacağı o aşamaya dek, aşılanmış olsak da, maske dahil olmak üzere kişisel korunma tedbirlerinden vazgeçemeyiz. Toplum bağışıklığı düzeyine ulaşıncaya kadar kişisel korunma tedbirlerini uygulamaya devam. Varyantları da unutmamak gerekiyor.” dedi.
Toplumsal bağışıklık sağlanıncaya kadar maskeye devam
İkinci doz aşıyı olmuş ve aradan 14 gün geçmiş aşılı bir kişinin Koronavirüslü bir hasta ile karşılaştığında virüsü kapabileceğini belirten Prof. Dr. Zafer Kurugöl ise sözlerini şöyle sürdürdü: “Aşılanan kişide ağır hastalık yapmasa da, o kişi hastalığı taşıyıp başkasına bulaştırabilir. Bu nedenle toplumsal bağışıklık sağlanıncaya kadar, ki bu da toplumun yüzde 70’i demek, aşılanan kişilerin de maske takması gerekiyor. Sonuç olarak toplumsal bağışıklığa ulaşıncaya, vaka sayıları azalıncaya ve mutasyonlu virüs tehlikesi ortadan kalkana kadar maske takmaya devam etmeliyiz.”