Almanya mağdur olmamaları için işsizlere maddi destekte bulunuyor. Kişi işsizliğinin ilk yılında “işsizlik yardımı” alırken, bu süre içerisinde yeni bir iş bulmaya çalışıyor. Aldığı yardımla da hem kirasını ödeyebiliyor, hem de aylık masraflarını karşılıyor. Ancak kural gereği iş bulur bulmaz bunu yetkili dairelere bildirmek zorunda. Çünkü hem devlet yardımı almasına hem de çalıştığı yerden maaş almasına izin verilmiyor. Sadece maaşı düşük olanlara ek yardım yapılmasına izin veriliyor.
Maaş almaya başladı
Ancak bazı kişiler “Nasıl olsa kimse anlamaz” düşüncesiyle çalışmaya başladıklarını ve artık maaş aldıklarını devletten gizlemeyi tercih ediyorlar. Amaçları “Çift gelir” sağlamak. Bunun ortaya çıkmayacağını düşünerek susmayı tercih ediyorlar. “Bir kaç ay geçsin, ben iki yerden para alayım, daha sonra devlete işe başladığımı bildiririm” mantığıyla hareket ediyorlar. Ancak bu durum devlet kurumları tarafından hemen fark ediliyor.
Sistem kontrol ediyor
Benzer bir olay Osnabrück bölgesinde yaşandı. Burada devletten işsizlik parası alan bir kadın, bir süre sonra iki farklı yerde işe alındı ve maaş almaya başladı. Ancak kadın bunu kurallar öngördüğü halde bağlı bulunduğu makamlara bildirmedi. Bu sebeple devletin yardım ödemeleri devam etti. Kadının hesaba katmadığı olay şuydu: İşveren, her ay düzenli olarak her çalışanın bilgilerini devlete bildiriyor. Bunlar daha sonra otomatik olarak devletten yardı alanların kayıtları ile karşılaştırılıyor. Sistem her iki yerde de kaydı olan bir kişi fark ettiğinde hemen alarm veriyor ve görevliler bu olayı araştırmaya başlıyor.
Hemen haber vermeliydi
Kadının olayında da bu durum aynen yaşandı. Sistemin uyarı vermesi sonucu kadın hakkında soruşturma başlatıldı. Olay “Dolandırıcılık” suçlamasıyla savcılığa intikal etti ve mahkemeye taşındı. Suçlu bulunan ve açık bir şekilde devleti dolandırdığı tespit edilen kadın 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Üstelik kadının devletten fazladan aldığı yardım sadece 450 Euro olmasına rağmen bu ağır karar alındı. Yetkililer, 38 yaşındaki kadının iş sözleşmesini imzalar imzalamaz devletin yetkili kurumlarını haberdar etmesi gerektiğine dikkat çektiler.
(A)