Avrupa’daki büyük devletler, halka yaptıkları sosyal ödemeler ile ünlü. Örneğin Almanya. Bu ülkede yaşayanlar, geçim sıkıntısı çektiklerinde veya işsiz kaldıklarında devlet kurumlarına başvurabiliyorlar. Devlet de kendilerine ya kısa süreli işsizlik parası, ya da uzun vadeli sosyal ödemeler veriyor. Yardım alan kişi bu paralarla kirasını ve yiyecek masraflarını karşılayabiliyor.
İlginizi çekebilir: Daireleri olan kişi binlerce Euro sosyal yardım almış
Milyonlarca kişi bu haktan faydalanıyor. Ancak bu parayı ne yazık ki sadece ihtiyaç sahipleri almıyor. Bazı kişiler sistemin sunduğu imkanları kötüye kullanarak haksız yere devlet yardımı alıyor. En sık yapılan işlem ise şu: Kişi devlete işsiz olduğunu bildirip yardım almaya başlıyor. Ancak aynı dönemde başka bir yerde işe başlıyor. İşe başladığını devlete bildirmiyor. Bu sayede hem devletten, hem de işyerinden ödeme almış oluyor.
İki yerden para almış
Şu ana kadar çıkan olaylarda kişinin sözleşmeli veya kaçak yollarla Almanya içinde bir işyerinde çalıştığı ortaya çıkmıştı. Ancak son yaşanan olayda durum biraz farklı. Freiburg’dan 53 yaşındaki bir kişinin haksız yere devletten 38 bin Euro yardım aldığı ortaya çıktı. Yapılan incelemede adamın 3 yıl önce devlet kurumlarına başvurarak “Ben işsizim. Bir yerde çalışmıyorum. Yardıma ihtiyacım var” dediği ve bunun ardından bu sürede her ay düzenli olarak yardım aldığı belirtildi. Ancak 3 yıl sonra yapılan bir denetimde adamın ilk günden beri çalıştığı anlaşıldı. Ancak olaydaki ilginç detay ise kişinin Almanya’da değil, yurtdışında çalışması.
İlginizi çekebilir: Haksız yere devlet yardımı alana 3 ay hapis
Yanlış beyanda bulundu
Lörrach’daki kaçak işçilikle mücadele birimlerinin araştırmasına göre adam devlet yardımı aldığı süre boyunca komşu ülke İsviçre’de çalışıp para kazandı. Ancak bu bilgiyi Alman kurumlarından gizledi ve “Hiçbir yerde çalışmıyorum” diye yanlış beyanda bulundu. Anlaşılan adam denetimlerin Almanya içinde olacağını ve İsviçre’yi kapsamayacağını düşünüyordu. Çünkü Almanya’daki işyerleri bütün çalışanlarının sosyal sigorta bilgilerini devlete iletiyorlar. Bunlar bir bilgi bankasında toplanıyor. Daha sonra ise bu bilgi bankasında kaydı olanlar ile devlet yardımı alanların bilgileri kıyaslanıyor. Eşleşme olduğunda haksız yere para alanlar ortaya çıkıyor.
Hepsini isteyecekler
Yapılan dolandırıcılık sebebiyle Freiburg Yerel Mahkemesi’nde yargılanan kişi suçlu bulundu. Adam 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak cezası tecil edildi ve 5000 Euro’luk cezaya çevrildi. Sanık ayrıca devletten aldığı 38 bin Euro’yu da geri ödemek zorunda kalacak.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur