Gurbetçiye sınır kapısında şok:
Türkiye’ye otomobille seyahat eden gurbetçiler, kanunları tam bilmediklerinden sınır kapılarında büyük sorunlar yaşıyorlar. Daha önce Turizmavrupa’nın da defalarca dikkat çektiği bir uygulama, Türkiye’de bir çok kişinin canını yakıyor. Türkiye’ye giriş yaptığınız aracı bir başkası yurtdışına çıkaramıyor. Bunun gerçekleşmesi için prosedüre uyulması ve bazı işlemlerin yapılması gerekiyor. Aksi taktirde vatandaşa yüklü miktarda para cezası kesiliyor. Hollanda’da yaşayan ve başına gelenleri Turizmavrupa’ya aktaran M.K, “Bizim başımız yandı, başkalarının ki yanmasın” diye ibretlik olayı anlattı.
Kardeşimin otomobili ile giriş yaptım
“Ben bu sene kardeşimin arabasıyla Türkiye’ye giriş yaptım. Ancak acil durum olduğu için aracı Türkiye’de bırakıp uçakla döndüm. Aracın sahibi küçük kardeşim ise uçakla Türkiye’ye geldi ve kendi aracıyla çıkış yapacaktı. Fakat İpsala sınır kapısından geri çevrildi. Araçla Türkiye’ye ben giriş yaptığım için engel çıkarmışlar ve ceza kesmişler. Söylediklerine göre aracı sadece ben yurtdışına çıkarabilirmişim. Belirlenen ceza ise aracın sıfır Türkiye fiyatının yüzde 10’una denk geliyormuş. 2 ayrı ceza yazılmış: Biri aracı o yurtdışına çıkarmak istediği için kardeşime, diğeri ise aracı Türkiye’ye sokan ve şimdi başkasının çıkarmasına göz yumduğum için bana. Yetkililerin her birimize belirlediği ceza miktarı 72 bin TL. Yani toplamda 144 bin TL (8400 Euro).”
Saatlerce süren tartışma
“İpsala’da başarılı olamayınca kardeşinin bu defa Kapıkule’ye yöneldiğini aktaran okurumuz şu bilgileri verdi: “Ne yazık ki Kapıkule’den de çıkışına izin vermediler. Saatlerce süren tartışmalar sonrası kardeşimi bir memurdan diğerine yönlendiriyorlar. Evraklarda hatalar tespit ediliyor. Bunların düzeltilmesi zaman alıyor. Bu sırada kardeşim ceza miktarına itiraz ediyor ve aradan saatler geçtikten ve araya müdürler dahil edildikten sonra makul bir rakamda anlaşılıyor. Kardeşim cezayı ödeyip neredeyse 30 saatlik bir gecikmeyle araçla Türkiye’den çıkış yapıyor.”
Neden bilgilendirmiyorlar?
Belirlenen ceza miktarına öfkelenen M.K “Türkiye’de millet birbirini kesiyor bu kadar ceza yemiyor. Ama yurtdışından gelenlere bu şekilde ceza kesiliyor.
Biz Sırbistan’a kızıyoruz, Bulgaristan’a kızıyoruz ama onlar bile bu kadar insafsız davranmıyorlar. 100 bilemedin 200 Euro ceza ödeyip yolumuza devam edebiliyoruz. Ancak Türkiye’de karşılaşılan muamele gerçekten çok üzücü. Yasak olan şeyleri anlıyorum, sesimi çıkarmam ve cezası neyse verelim ve geçelim. Ancak bir insanı 30 saatten fazla tutmak nedir? Bunca sene gidip geliyoruz, neden böyle bir uygulama olduğu bizlere net bir şekilde izah edilmiyor, neden sınır kapılarına bilgilendirici yazılar asılmıyor? Kardeş kardeşim arabasını Türkiye’den çıkaramaz diye haberimiz olsa elbette farklı davranır ve bu hatayı yapmazdık” dedi.
Peki yasalar ne diyor?
Öncelikle başkasına ait bir otomobille seyahat edebilmeniz için araç sahibinden vekalet almanız gerekiyor. Bu şekilde sorunsuz Türkiye’ye giriş yapabilirsiniz. Aracın plakası vekaletle giden kişinin pasaportuna işleniyor. Eğer aracı Türkiye’ye sokan kişi herhangi bir sebeple aracı Türkiye’de bırakıp uçakla yurtdışına çıkış yaparsa aracı kimse kullanamıyor. Kişi yurtdışına gitmeden önce yetkili makamlara başvurup araçsız Türkiye’den ayrılacağını beyan etmeli. Sorun da tam da burada başlıyor. Eğer aracın sahibi sonradan uçakla Türkiye’ye gelip kendi adına kayıtlı aracıyla Türkiye’den çıkmaya çalıştığında yasal engel ile karşılaşıyor. Çünkü Türkiye’deki yasalar buna izin vermiyor. Kural gereği araçla Türkiye’ye kim giriş yapmışsa, aracı sadece o yurtdışına çıkarabiliyor. Aracın kendi sahibi bile olsa istisna yapılmıyor.
Ne yapmak gerekir?
Fakat bu duruma rağmen aracın asıl sahibi kendi aracıyla yurtdışına çıkış yapabilir. Bunun için vekalet verdiği kişi ile birlikte en yakın gümrüğe gitmesi ve kendi aracını kendi pasaportuna devrettirmesi gerekiyor. Aksi taktirde cezai işlem uygulanıyor. Aracın sahibi bu işlemi yapmazsa aracı Türkiye’den çıkaramıyor. Hollanda’daki gurbetçi vatandaşlarımız bu işlemi yapmadıkları için bu çileyi çekmek zorunda kaldı”
(A)
Sınırlarımızda ibretlik bır manzara daha. Nedir bu uygulamanın mantık dayanağı. Aracın sahibi, kendi arabasıyla yurt dışına çıkamıyor, ceza ödüyor. Nasıl ni kanun, nasıl bir uygulama. Kanunları ırz vatandaşı korumak için değil sanki, ezıyet etmek, üzmek ve sıkıntı yaratmak için. Kimse bu mantıksız uygulamalara el atmayacak mı. Biz 2 yıl Türkiyede kullanmak için araç getirdik, 5 ay sonra, ilk yurtdışı dönüşü hakkımız silindi. Hatta Türkiyede giremezsiniz denildi. Hani hak.. hani mantık…
İyi günler haklısınız çok geçmiş olsun. Size neden bu cezayı verdiler yani neden yurtdışı hakkınız silindi detaylı bilgi verirmisiniz.
Slmlar bende başimıza gelen cezayı anlatıp gurbetçilerimizi uyarmak istıyorum. Bizde bu sabah ipsaladan çıkış yaparken durun dediler siz Artvin Batum a giriş yapmişşınız evet dedik ama biz tatil budur otobüs turuyla gittik arbamız evimizdeydi Batum a giriş yaparken gümrüğe bildirmemiz gerekiyormuş tur rehberi bizi bilgilendirmedigi için tabi oda bu bilgiye sahip mi? Sorulur neyse kısa kesim anlıcanız 35727 TL ceza kestiler Gerekçede 4458/238/1-b yasal dayanak bu kanuna göre para cezası ödedik yani bu kara deniz turu bize cok pahalıya patladı
Slmlar bende başimıza gelen cezayı anlatıp gurbetçilerimizi uyarmak istıyorum. Bizde bu sabah ipsaladan çıkış yaparken durun dediler siz Artvin Batum a giriş yapmişşınız evet dedik ama biz tatil budur otobüs turuyla gittik arbamız evimizdeydi Batum a giriş yaparken gümrüğe bildirmemiz gerekiyormuş tur rehberi bizi bilgilendirmedigi için tabi oda bu bilgiye sahip mi? Sorulur neyse kısa kesim anlıcanız 35727 TL ceza kestiler Gerekçede 4458/238/1-b yasal dayanak bu kanuna göre para cezası ödedik yani bu kara deniz turu bize cok pahalıya patladı maalesef gurbetçiler
iyi günler peki siz cezanın ne kadarını ödediniz? Hepsini ödediniz mi?