Gurbetçinin izin dönemindeki çilesi ne zaman bitecek?
Ülkelerin kayıp vermemek adına yoğun mücadele içine girdiği Covid- 19 salgınında kısıtlamaların kalkmasının ardından pek çok birey tatil ve izin dönemi için yurtdışı seyahatlerini tercih etti. Bununla birlikte iki yıldır ciddi kısıtlamalar yaşanması münasebeti ile anavatanına gelemeyen gurbetçilerimiz Kurban Bayramı vesilesi ile vatan özlemini gidermek için kara ve hava yolu ile Türkiye’ye seyahat etmeye başladılar.
Önceki yıllara oranla ciddi manada pahalılaşan hayat şartları sebebi ile vatandaşlarımız, daha zor koşullarda Türkiye’ye gelmişken, Türk Toplumu Birliği Başkanı Ercan Özcan, Yönetim Kurulu adına Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bir dilekçe yazdı.
Başkan Özcan talebinde şunları dile getirdi.
Gümrük kapılarındaki keyfi uygulamalar ne zaman son bulacak?
” T.C. Cumhurbaşkanlığına
Sayın Cumhurbaşkanım,
Öncelikle her sene yaz aylarında yaşadığımız sıkıntıları sizlerle paylaşmak isteriz. Almanya’dan yaz döneminde vatanımız Türkiye’ye gerek karayolu gerekse havayoluyla yaptığımız yolculuklar bizlere ciddi sıkıntılar vermektedir.
Yurt özlemini dindirmek, çocuklarımıza Türkiye sevgisi aşılamak ve ülkemizle olan bağlarımızı güçlendirmek için bu seyahatlerin önemi ve gerekliliği tartışılmaz. Ancak karayoluyla gidişlerde başta Bulgaristan ve Sırbistan olmak üzere pek çok ülkenin gümrük kapılarında sıkıntılar yaşıyoruz. Rüşvet, keyfi uygulamalar ve gümrük kapılarında yaşanan uzun kuyruklar her izin dönemi bizler için işkenceye dönüşmektedir. Özellikle Kapıkule`de geçişlerin daha rahat olması için somut çalışmaların ivedilikle yaşama geçmesini talep ediyoruz.
Yaz aylarında bu güzergâhtaki yoğunluk dikkate alındığında gişelerdeki kapasitenin yeterli olmadığı ve uzun kuyruklar oluştuğu malumunuzdur. Bunun için Türkiye güzergâhındaki ülkelerle ikili anlaşmalar yoluyla o ülkelerin gümrük kapılarındaki gişe sayısının yoğunluğun yaşandığı yaz aylarında arttırılmasını talep ediyoruz.
Öte yandan diğer önemli bir sorun ise; özellikle bu sene yaz aylarında havayolu taşımacılığında yaşanan sıkıntılardır. Bilet fiyatları burada yaşayan çocuklu ailelerin alım gücünün üstüne çıkmıştır. Bilet fiyatları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 44 oranında artmıştır.
Bu tür fırsatçılığın önlenmesi ve bu konuya ilişkin yasal bir düzenlemenin acilen yapılması şarttır.
Bununla birlikte YTB, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı`ndan destek ve çözüm önerileri bekliyoruz.
Bilgi ve gereğini arz ederim.
Saygı ve hürmetlerimle
Yönetim Kurulu Adına
Başkan
Ercan Özcan ”
şeklinde taleplerini sıraladı. Bu sezonda, iki yıldır vatana gelemeyen gurbetçilerimizin vatan hasreti ile gümrük kapılarında oluşturduğu yoğunluğun önüne geçmek adına gişelerin artırılması ve fiyat fırsatçılığının önüne geçilmesine vurgu yapan Türk Toplumu Platformu Birliği Başkanı Özcan, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan destek ile öneri beklediğini ifade etti.
(BK)