Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız Türkiye’den tatil dönüşü beraberinde getirdikleri ürünler nedeniyle gümrüklerde ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Daha önceki yıllarda Turizmavrupa olarak bu mağduriyetleri kamuoyuna duyurduk. Memleket hasretini gidermek ve yöresel lezzetleri yaşadığı ülkeye taşımak isteyen gurbetçilerimiz hayvansal ürünler sebebiyle gümrük kontrollerine takılıyorlar. Ancak yetkililer sadece bu ürünlere el koymakla kalmıyor, aynı zamanda 3000-4000 bin Euro’ya varan para cezası uyguluyorlar. Bu paraları ödemeden de yolcuyu bırakmıyorlar. Bıraksalar bile önce saatlerce sınır kapılarında perişan ediyorlar.
Şansımı deneyim belki yakalanmam
Gurbetçilerin beraberinde getirdiği ve Avrupa Birliği ülkelerine sokulması yasak olan ürünlerin başında pastırma, peynir ve bal geliyor. Bunlar vatandaşlarımızın en çok sevdiği ürünler. Ancak bulaşıcı hastalığı yayma tehlikesinden dolayı kırmızı listedeler. Bazı gurbetçilerimizin bu yasaktan gerçekten haberi yok. Ancak önemli bir kesimi bunu bilmelerine rağmen “Şansımı deneyim, belki yakalanmam” düşüncesiyle bu ürünleri getiriyorlar.
Hırvatistan affetmiyor
Ancak ister karayolundan seyahat edin, ister uçakla yaşadığınız ülkeye geri dönün gümrük kuralları çok sıkı. Örneğin Macaristan veya Hırvatistan gibi ülkelerin kara sınır kapılarında yapılan aramalarda bu tür ürünlere hemen el konuluyor. Özellikle Hırvatistan uyguladığı yüksek para cezaları ile ünlü. Geçtiğimiz yıllarda birçok vatandaşımız sırf yanında peynir getirdiği için binlerce Euro ceza ödedi. Bu sebeple önümüzdeki dönem Türkiye’de tatil yapacak gurbetçileri yine uyarmak istiyoruz. Yanınızda hangi ürünlerle döneceğinizi iyi düşünün. “Yakalanırsam sadece ürünleri çöpe atarlar” bilgisi yanlış. Ürünler hem çöpe atılıyor, hem de kurallara uymadığınız için yüksek para cezası ödüyorsunuz. Bu riske girmeye değer mi?
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur