Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye’deki yaz tatilleri yavaş yavaş sona eriyor ve çoğu Avrupa’ya geri dönmeyi sürdürüyor. Bir yıl boyunca para biriktirip 3-4 haftalığına memleketin yolunu tutanlar, hem stres atıp dinlendiler, hem de yakınlarını görüp hasret giderdiler. Gurbetçilerin Türkiye’de kaldıkları sürede ne kadar para harcadığı sık sık gündeme geliyor.
Genelde yapılan harcamalara bakıldığında “Gurbetçilerde para var, baksana ne kadar çok para harcıyor” değerlendirmesi yapılıyor. Ancak bu elbette her zaman doğruları yansıtmıyor. Çünkü yurtdışındaki vatandaşlarımız zor şartlarda çalışıp birçok şeyden kısarak para biriktiriyor. Bazıları ise Türkiye tatili sırasında bu birikimi harcıyor. Yaşadığı ülkeye geri döndüğünde ise “Tasarruf” ve “kemer sıkma” dönemi yeniden başlıyor. Yani hiç bir şey dışarıdan göründüğü gibi değil.
En uygun uçak ve tatil fırsatları için tıklayın
Gurbetçilerin ortalama harcaması 6000 Euro civarı
Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de zaman geçiren gurbetçilerin görüntüleri sosyal medyada yer aldı. Tatili nasıl geçirdiklerini anlatırken, ne kadar para harcadıklarını da aktardılar. Bazıları “5000 Euro, yani 150 bin TL harcayarak dönüyorum.” dedi. Genel görüntüye bakıldığında 3-4 haftalık süre içinde bu parayı, hatta daha fazlasını harcayanlar gerçekten de var. Ancak ortalama tahminen 2000-3000 Euro arasında değişiyor. Bu sadece Türkiye’de yapılan harcamalar. Yani eğer tatile gidildiyse otel masrafları, yeme içme, alışveriş, kiralık otomobil, yol masrafları. Buna uçak biletlerini de dahil ederseniz bir bu kadar daha eklemeniz gerekiyor. Yani toplam harcama 5000-6000 Euro’ya çıkabiliyor.
İlginizi çekebilir: Gurbetçiler: 50 yıldır Almanya’da köle gibiyiz, Avrupa zor
Orada biriktirip Türkiye’de harcıyorlar
Mikrofon uzatılan ve “Yurtdışında hayat nasıl?” diye sorulan gurbetçiler, sık sık “Avrupa’da sürünüyoruz” diye cevap veriyor. Bu değerlendirme hep tartışmalara neden oluyor. Çünkü Türkiye’dekiler “Kısa sürede 5000 Euro harcayan birisi nasıl olur da sürünür?” diye soruyor ve durumu anlamakta güçlük çekiyor. Ancak bu paranın nasıl biriktirildiğini de sormak gerekir. Bazı vatandaşlarımız bir yıl boyunca mümkün olduğunca dışarıda restoranda yemek yemiyor, pahalı harcamlardan kaçınıyor, üstüne başına çok az giyim alıyor, tatil yapmayıp boş günlerini evde geçiriyor, otomobilini sadece işe gidip gelmek için kullanıyor ve uzun mesafeli seyahatlerden kaçınıyor. Bu sayede elde ettiği parayı ise Türkiye’de harcıyor.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur