Türkiye’de bankacılık sektöründe aylardır ilginç gelişmeler yaşanıyor. Kur Korumalı Mevduat Sistemi’nin (KKM) getirdiği imkânlar sayesinde bankalar müşterilerine oldukça yüksek faiz oranları sunuyor. Normalde yurtdışındaki bankalardan mevduat hesabından oldukça düşük gelir elde edenler, Türkiye’deki faiz oranlarının yüksekliğini görünce gözlerine inanamıyor. Bankaların yüzde 30’dan başlayıp neredeyse yüzde 50’lere varan faiz oranları gören gurbetçiler, geçtiğimiz aylarda Türkiye’deki bankalara yöneldiler. Yurtdışındaki parasını veya Türkiye’deki bankada tuttuğu parayı vadeye yatıran gurbetçiler, bu sayede oldukça avantajlı gelirler elde ettiler.
İlginizi çekebilir: Türkiye’de parası olan gurbetçi zor durumda
Faizler düşecek mi?
3-6-12 veya 24 aylık vade seçeneklerinden faydalanan yurtdışındaki vatandaşlar, vade süresi bitince paralarını çekerek yeni yatırım imkanlarını araştırır oldular. Ancak son dönemde KKM ile ilgili önemli bir değişikliğe gidildi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, kısa süre önce yeni bir karar alarak KKM hesaplarına asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Yani bankalar artık zorunlu olarak en az yüzde 30 faiz vermeyecek. Bunun yerine daha düşük oranlar sunabilecek. Uzmanlar, bu da kur korumalı sistemin artık eskisi gibi cazip olmayacağı görüşünde. Bazı uzmanlar, faizlerin kısa süreliğine daha da artabileceğini, bazı bankaların zorunluluğun kalkmasına rağmen yine de yüksek faiz vereceği görüşündeler.
Sayılar azalıyor
Merkez Bankasının bu kararı sonrası son haftalarda gerçekten de KKM hesaplarında gerileme yaşandı. Bu şekilde parasını vadeye yatıranların sayısında ciddi bir düşüş oldu. Buna şimdi bir de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in son açıklaması eklendi. Bakan Şimşek, kısa süre önce yaptığı bir açıklamada, Kur Korumalı Mevduat Hesabından çıkmak istediklerini bildirdi. Eğer bu gerçekleşirse, mevduat hesapları cazibesini daha da kaybedecektir.
Büyük yük
Uzmanlar, KKM sisteminin yatırımcıya büyük avantaj sağladığını ancak Türk Devletine ek bir yük olduğuna dikkat çekiyor. Sonuçta ödenen yüksek faizlerin bir kısmı devlet kasasından çıkıyor. Uzun vadeli bakıldığında bunun çok da sağlıklı bir sistem olmadığı zaten biliniyordu. Bakalım önümüzdeki dönemde bankacılık sektöründe ne gibi değişiklikler olacak ve yurtdışında yaşayan vatandaşlar bu kararları nasıl karşılayacak.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur