Dünkü paylaşımımızda gurbetçilerin Türkiye’deki yetkili kurumlara ihbarda bulunmak istediğinde iletişim sorunu yaşadığını sizlere aktardık. Örneğin alışveriş yapılan bir işletmede size fiş verilmediyse, esnafın vergi kaçırdığını görürseniz, size ödeme için İBAN numarası veriliyorsa veya benzeri durumlarda vatandaşa “Şikayet edin” çağrısı yapılıyor. Bu şikayetlerde önemli olan verilen bilginin kayıt altına alınması ve bunun takibinin yapılabilmesi. Yani siz sisteme kayıt yapıp şikayette bulunursanız, size bir işlem numarası veriliyor ve siz dilediğiniz zaman bu işlem numarası ile yaptığınız şikayet ile ilgili son durumu öğrenebiliyorsunuz. Ancak yurtdışında yaşayan gurbetçiler ve yabancı turistler, yaşadıkları ülkeye döndükten sonra bu şikayeti yapmak istediklerinde sisteme “TC Kimlik Numarası” ve “Türkiye telefon numarası” girmeleri gerekiyor. Aksi taktirde şikayet gerçekleşmiyor ve sisteme aktarılmıyor. Bu durumda telefonla de şikayet de mümkün. Türkiye’de yaşayanlar verilen kısa telefon numarasını aradıklarında ihbarda bulunabiliyorlar. Ancak yurtdışında yaşayanlar burada da sorun yaşıyor.
RESMİ KURUMUN SAYFASINDAKİ TELEFON YANLIŞ
Örneğin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı / Vergi İletişim Başkanlığı’na (Kısa adı Vimer) bir vergi kaçırma olayını bildirmek istediğinizde Türkiye’den “189” nolu telefonu arayabiliyorsunuz. Yurtdışından bu numarayı aramak tabiki mümkün değil. Yetkililer yurtdışından aramak isteyenleri düşünmüşler ve 00903121891122 nolu telefonu internet sitelerinde sunmuşlar. Ancak ne yazık ki verilen telefon numarasına ulaşılmıyor. Numara arandığında “Böyle bir numara yok” anonsu geliyor. Bunu yetkili kurumlara e-mail ile bildirdik. Şu ana kadar bir düzeltme yapılmadı. Umarız yakında düzeltme gerçekleşir. (https://gib.gov.tr/vergi_iletisim_merkezi)
İlginizi çekebilir: Bazı gurbetçiler neden böyle
Gurbetçi ve yabancı turistlerin ihbarda bulunması için Whatsapp ihbar hattı da mevcut. Dileyenler 00905521890189 nolu numara yardımıyla whatsapp üzeri ihbarını iletebilir. Ancak burada bir işlem numarası verilmiyor. Yani siz daha sonra ihbarınız ile ilgili bir sonuç olup olmadığını öğrenemiyorsunuz.
Hatırlayalım:
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir süre önce vergi kaybı ile ilgili daha sıkı mücadele ettiklerini ve bunun için internet üzeri ihbar kanalları açtıklarını açıkladı. Hatta ihbarlara yönelik yapılacak vergi incelemesi sonucu ihbarda verilen bilgiye istinaden tespit edilen vergi ve vergi kaybı cezasının yüzde 10’u tutarında ihbar ikramiyesi ödeneceğini de bildirdi. Verilen bilgiye göre vatandaş Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesi, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil, Vergi İletişim Merkezi (VİMER) (189), BİP Vergi İhbarı Servisi”, X ve Instagram ihbar hesaplarını (gibihbar) hizmetlerini kullanabiliyor. Bu çalışmalar elbette olumlu. Ancak yetkililerin yurtdışında yaşayan milyonlarca insanı da dikkate almasını ve daha kolay iletişim imkanları sunmasını arzuluyoruz. Sonradan takibi yapılabilen basit bir ihbarda bulunmak ve vatandaşlık görevini yerine getirmek bu kadar zor ve sorunlarla dolu olmamalı.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur