Türkiye’ye tatile giden bazı vatandaşlarımız, alışverişte kendilerinden yüksek fiyat istenmesinden şikayetçiler. Bu konu ne yazık ki yıllardır var ve bazı esnaf tarafından uygulanıyor. Kişinin gurbetçi olduğunu anladıklarında normal fiyatın neredeyse iki katını istiyorlar. Özellikle kıyafet ve hediyelik eşya satın alırken bu birçok kişinin başına gelmiştir. Yurtdışından gelenleri bir “Gelir kaynağı” olarak gördüklerinden bu yönteme başvuran bazı dükkan sahipleri tepki çekiyor. Elbette yaptıkları hiç hoş değil. Ancak bugünkü yazımızda kabahatin biraz da bizde olmasından bahsetmek istiyoruz. Evet doğru, esnaf yurtdışından geldiğimizi anlayınca zaman zaman fiyatı şişiriyor. Bu yapılan ahlaksızlık. Ancak bunda bizlerin hiç mi suçu yok?
Neden kabulleniyoruz?
Öncelikle “yüksek fiyatları neden hemen kabullenip ödüyoruz” sorusunu sormak gerekir. Bir dükkana girdiniz ve size bir fiyat söylendi. Neden hemen “Evet” deyip istenen miktarı ödüyorsunuz? Öncelikle bir piyasa araştırması yapmak gerekir. Aynı ürün başka dükkanda ne kadar? İlla ilk girdiğiniz yerden alışveriş yapmak zorunda değilsiniz ki. Ayrıca fiyat size yüksek geldiyse bunu belirtmek sizin hakkınız. Kendi kendinize “Bu fiyat normal değil” diyerek fiyatı normal seviyeye düşürtebilirsiniz. Eğer düşmüyorsa da başka yerden alışveriş yapabilirsiniz.
Kıyafet ve davranışlarımız
Kendinize şu soruyu sordunuz mu: Esnaf sizin gurbetçi olduğunuzu nereden anlıyor? Bu elbette anlımızda yazmıyor. Ancak sebeplerine bakıldığında bunun yine bizden kaynaklandığını görüyoruz. Bazı vatandaşlarımız özellikle giyim şekilleriyle bunu çok belli ediyor. Örneğin bele bağlanan ufak çantalar takıyoruz. Bu özellikle beyler yaptığında hemen dikkat çekiyor. Esnaf sizin yurtdışından geldiğinizi ve bu çantanın içinde genelde para taşıdığınızı hemen anlıyor. Bu arada bu detay elbette hırsızların da dikkatini çekiyor. Bazı vatandaşlarımızın kıyafetleri de yurtdışından geldiğini ve gurbetçi olduğunu açık bir şekilde gösteriyor.
İlginizi çekebilir: Esnaflar gurbetçileri nasıl tanıyor?
Kullandığımız kelimeler
Diyelim ki esnaf dış görünüşünüzden Türkiye’de yaşamadığınızı anlamadı. En geç konuşmaya başladığınızda bunun farkına varıyor. Çünkü ne yazık ki bazı vatandaşlarımız konuşmalarında yabancı kelimeler kullanıyorlar. Örneğin evet veya hazır yerine Almanca “Ja” veya “Nein” derseniz kendinizi hemen ele vermiş olursunuz. Bu sebeple esnafla yapılan konuşmada buna mutlaka dikkat etmek gerekir.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur