Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Eğer güne enerji dolu başlamak istiyorsanız neler yenmesi gerektiğini okuyun. Detaylar haberde…
Sabah erken saatlerde kalkıp işe veya okula gitmek, o sıcacık yataktan kalkmak çok zor gelir insana.
Kalkıp günün en değerli öğünü olan kahvaltı sofrasına oturduğunuzda, zorlu bir günü karşılamak için enerji depolamaya hazırsınız demektir.
Türk mutfağının kahvaltı geleneği aşağı yukarı bellidir; sonradan tahıllar, cipsler, ezmeler, garnitürler, müsliler türedi ise de, alışılagelmiş kahvaltımız gerçekten on numaradır.
Her gelir grubu insanımızın kahvaltı sofrasında zeytin, peynir ve yumurta vazgeçilmezdir. Zeytinin siyahı, yeşili, kurusu, çiziği, dolması, ezmesi, peynirin kaşarı, örgüsü, dili, süzmesi, yumurtanın haşlaması, tavası, menemeni zenginlik katar sofraya. Bol kaşarlı, sucuklu tostlar, ballı, reçelli, tereyağlı kızarmış ekmekler. Kızarmış patates, sigara, tepsi börekleri, zeytinli, patatesli, pastırmalı, kıymalı börekler, poğaçalar.
Kısaca yurdumuzun her yöresinde en fakir sofradan en mükellef sofraya kadar milletçe kahvaltı önemlidir bizim için.
Tüm saydıklarımız hatta sayamadıklarımız tam bir enerji, vitamin, mineral deposu olmakla birlikte her zaman olduğu gibi günün bu en önemli öğününde abartmadan dengeli beslenmek lazım. Bununla ilgili basit bir araştırma bize günü en iyi şekilde başlayacağımız kahvaltı çeşit, miktar ve kalori ölçütlerini verecektir.
Ben burada özellikle kahvaltı sofralarına küçük bir dokunuş yapmak istiyorum. Şöyle ki:
- Çay kahvaltının olmazsa olmazıdır. Demliğin içine 3-5 adet kakule veya karanfil atın. Aroma oranını kendiniz ayarlayın.
- Her kahvaltıda mevsimine göre yeşillik olmalı. Salata içine kavrulmuş susam, bir tutam tarhun, mercanköşk, keten tohumu veya sumak atılabilir.
- Sızma zeytinyağın kâseye koyup içine zahter, sumak, pul biber karıştırılabilir.
- Dilim peynirin üzerine ince kıyılmış dereotu, maydanoz, nane, ada çayı, limon kabuğu rendesi, fesleğen serpiştirilebilir.
- Yumurtayı tereyağında sahanda pişirecekseniz çok az zerdeçal atıp kavurun ve üzerine yumurtayı kırın.
- Yağsız tavada kavuracağınız rezene tohumu, keten tohumu, susam, kimyon tohumunu salatalara, kavurma ve kızartmalarınızın üzerine dökebilirsiniz.
- Kurutulmuş meyvelerden kayısı, erik, incir, elma harika gider.
- Mevsim meyvelerinden hazırlayacağınız meyve dilimlerinin üzerine ekşi yoğurt döküp yiyebilirsiniz.
- Ceviz, fındık, badem, Antep fıstığından da atıştırmak iyi gelecektir.
Barbaros Alayoğlu