Gümrükte para yakalatanlar bu riske neden giriyor?
Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye’ye beraberinde götürdüğü yüksek miktarda nakit parayı yetkililere bildirmemesi ve üzerinde yakalatınca el konulması artık bilinen bir gelişme. Yıllardır o kadar çok kişi parasından oldu ki yine de hala aynı yöntemi deneyenlerin çıkması herkesi şaşırtıyor. Bir çoğumuz sınır kapılarında yaşananları anlamaya çalışıyoruz.
Neden banka yoluyla havale etmiyorlar?
Geçtiğimiz günlerde Sırbistan veya Bulgaristan gibi ülkelerde yanında kişi başına 10 bin Euro’dan daha yüksek bir miktar taşıdığı ve bunu gümrüğe bildirmediği için parasına el konan vatandaşlarımızın haberlerini paylaştık. Haberleri okuyan vatandaşlarımız haklı olarak şu soruyu sordular: “Neden parayı yanınızda taşıdınız, neden bankayla yollamadınız?”
Ücretler çok düşük
Aslında yüksek miktarda parayı yaşadığınız ülkedeki bankadan havale etmeniz hem daha kolay, hem de daha güvenli. Gümrükte yakalanma derdi yok, parayı çaldırma riski yok. Elbette bankaların havale ücretleri var. Ancak bunlar normal seviyede. Hatta bir Türk bankasında hesabınız varsa ve havaleyi buradan yaparsanız ücret çok daha düşük.
Parayı bildirmemelerinin sebebi ne?
Paralarını gümrükte yakalatanlar ya havale ücretinden kaçmak istiyor, ya da paranın resmiyet kazanmasını istemiyor. Konuyla ilgili okurlarımızdan çok sayıda yorumlar aldık. Aşağıda bazılarını bulabilirsiniz:
“Anlaşılan parayı yanında götüren kişi bunu yaşadığı ülkedeki makamlardan saklıyor. Ortaya çıkmasını istemiyor.”
“Yaşadığı ülkede devletten yardım alan birisi elbette 50 bin Euro’su olduğunu ve bunu Türkiye’ye götürmek istediğini açıklamak istemez. Mecburen parayı üzerinde taşıyor. Yakalanınca da ağlıyor.”
“Hepsi değil ancak bazıları parayı yasa dışı yollardan kazanıyor. Bu şekilde götürerek de Türkiye’ye ulaştırmaya çalışıyor. Belki bir defa yakalandı. Ancak yakalanmadan götürdüğü paralar acaba ne kadar?
(A)