Avrupa’daki tatilcilerin memleket yolculukları için Sılayolu seyahatine başlamalarıyla birlikte geçtikleri ülkelerdeki gümrüklerde yakalattıkları yasaklı ürünlere yönelik haberlerin sayısı artmaya başladı. Gurbetçiler çoğunlukla belirlenmiş sınırın üzerindeki altın ve nakit para yüzünden gümrüklerde sıkıntı yaşarken bu vakaların çoğunluğu da özellikle balkan ülkelerinde mağduriyetle sonuçlanıyor.
İlginizi çekebilir: 200 Euro ödememek için 2000 Euro ceza ödüyoruz
Peki, gümrüklerde en çok yakalanan ürünler hangileri?
Taklit ürünler
Özellikle Avrupa’ya giriş kapılarında en çok yakalanan kaçak ürünler ünlü markaların taklitlerinden oluşuyor. Çoğunlukla lüks markaların replikalarının geçirilmeye çalışıldığı gümrüklerde elektronik cihazların ve sahte paraların görüldüğü dahi oluyor. Çoğunlukla milyonlarca Euro değerinde ürün ele geçirilirken bunların tekrar teslim edilmesi gibi bir durum söz konusu olmuyor. Çünkü taklit ürünler orijinal markaların satışlarını baltaladığı gibi tüketicilerin de dolandırılmasına neden olabiliyor. Ayrıca taklit ürünlerin çoğunlukla sağlıksız ve zararlı materyallerden üretildiği de bir gerçek.
Tütün ve Sigara
Dünya genelinde ciddi bir sorun olan tütün ve sigara kaçakçılığı Avrupa’ya giriş kapılarında da oldukça rastlanan bir durum. Özellikle Sırbistan ve Bulgaristan gibi Balkan ülkelerinde tütün ürünlerine yönelik ciddi denetimler yürütülüyor ve oldukça büyük cezalar kesiliyor. Bu nedenle bildirim yapmadan tütün ya da tütün ürünü geçirmek isteyen kişi genellikle yakalanıyor ve ciddi cezalarla yüzleşiyor.
İlginizi çekebilir: Türkiye’den sigara getiren ceza ödüyor
Uyuşturucu
Avrupa kapılarında en çok yakalanan ürünlerden birisi de küresel bir sorun olan uyuşturucu maddeler. Son dönemde oldukça sıkı denetimler yapıldığı için yakalanma vakalarında ciddi artış gösterilirken çoğunlukla; esrar, kokain ve eroin diğer sentetik ürünlerin kaçak yollarla gümrüklerden geçirilmeye çalışıldığı görülüyor.
Silah
Çok bilinmese de Avrupa’ya açılan sınır kapılarında da sıklıkla silah kaçakçılığı teşebbüsleri yaşanıyor. Özellikle Balkan ülkelerinde yaşanan bu durumun önüne geçmek için ciddi çalışmalar yürütülürken. Patent ve lisans konuları hakkında ciddi kısıtlamaların getirildiği bu ülkelerden silah geçirmeye çalışırsanız, ciddi sıkıntılarla karşılaşabileceğiniz gibi silahınıza da el konulma ihtimali oldukça yüksek. Sırbistan gibi ülkelerde ise özellikle bakanlıktan özel bir izniniz yoksa silahınıza kesinlikle el konuluyor.
Egzotik hayvanlar
Avrupa’ya illegal yollarda sıklıkla sokulmaya çalışılan bir diğer şey ise maalesef egzotik ve nesli tükenmekte olan canlılar. Vahşi yaşamlarından alınması ve ticaretinin yapılması kesinlikle yasak olan canlıların kendileri ya da vücut parçaları sıklıkla gümrük kapılarındaki incelemelerde yakalanıyor. Fildişi, gergedan boynuzu, egzotik hayvan derileri ya da kürkleri gibi pek çok ürün bu kapılardan gizlice geçirilmeye çalışılıyor. Bu tür olaylara karşı ciddi anlamda mücadele eden ülkeler ise yapılan eylem ciddi bir suç teşkil ettiğinden tespit edildiğinde doğrudan INTERPOL ile iletişime geçiyorlar.
(BD)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur