Havayolu şirketlerinin daha fazla para kazanmak amacıyla ‘Overbooking’ adı altında yaptıkları fazla bilet satma işlemi son bulacak. Fazla satılan biletlerden dolayı mağduriyet yaşayan çift Türkiye’de açtıkları davayı kazandı. Türkiye’de Yüksek Mahkeme; fazladan satılan biletler yüzünden yolcuların mağduriyet yaşadığı hükmüne vararak, mağduriyet yaşayanların manevi tazminatı hak ettikleri kararını verdi.
Fazla bilet mağduru oldular
Türkiye’de geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olay mahkemeye taşındı. Dubai’de ikamaet eden bir kişi hamile eşinin ameliyatı için Antalya’da bulunan doktorundan randevu aldı. Uçuşlarında herhangi bir aksaklık yaşamak istemeyen çift, Dubai-İstanbul ve İstanbul-Antalya uçak biletlerini aylar öncesinden satın aldı. Biletleri hazır olan çift uçuş günü Dubai Havaalanı’na geldiklerinde büyük bir şok yaşadı.
Dubai’de uçağa alınmadılar
Dubai Havaalanı’na uçuş saatinden 3 saat önce gelen çift gerekli işlemleri tamamladıktan sonra uöaktaki yerlerini alabilmek için beklemeye koyuldular. Yolcular uçuş saati geldiğinde yer kalmadı gerekçesiyle uçağa alınmadı.Güvenlik zoruyla kapıdan uzaklaştırıldı.Başka bir uçakla İstanbul’a seyahat eden çift yaşanan aksaklıktan dolayı İstanbul-Antalya seferine yetişemedi. Ameliyat günü Antalya’ya ulaşamayan çift, ameliyat için bir hafta Antalya’da beklemek zorunda kaldı.
Karar temyize gitti
Olayı mahkemeye taşıyan çift ilk olarak Tüketici Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Davacı anne adayı için 45 bin TL, eşi için 30 bin TL manevi tazminat talep edildi. Davalı şirket avukatı ise Dubai’de yaşanan overbook durumu için Türk hukukunun uygulanamayacağını öne sürdü. Yerel mahkeme davacı tarafı haksız bulmasının ardından davalı çiftin avukatı kararı temyize götürdü.
Yargıtay ceza dedi
Yargıtay 11, Hukuk Dairesi’nde görülen davada yüksek mahkeme emsal niteliğinde bir karar aldı. Kararda; Havayolu taşımasında “overbooking” uygulaması sebebiyle yolcuların zaman zaman sıkıntı yaşadığı dile getirildi. Yüksek Mahkeme, Davacı çiftin ‘overbooking’ uygulaması nedeniyle uçağa alınmamak suretiyle manevi zararının oluştuğu göz önüne alınmak ve gerekirse davalı kurumun yapmış olduğu Kahire aktarmalı İstanbul uçuşuna yer temin edilmesi gibi teklif de değerlendirilmek suretiyle davacılar yararına uygun bir manevi tazminata hükmedilmek gerekirdi. Mahkemenin, şartları oluşmadığından bahisle ret hükmü kurulması doğru görülmemiş, hükmün davacılar yararına bozulması gerekmiştir” ifadeleri yer aldı.
(HS)
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa