Eskiden Homeoffice, yani evden çalışmaya pek sıcak bakılmazdı. İşveren genelde çalışanların evden çalışması halinde istenen seviyede bir verimlilik sağlayamayacağını düşünüp genelde buna karşı çıkardı. Fakat koronavirüs döneminde bırakın işe gitmeyi, sokağa çıkmak bile zorlaşınca dünya genelinde bir evden çalışma furyası başladı. Birçok ülkede sayısız firma, eğer yaptığı iş elverirse çalışanına evden çalışma olanağı sağladı. Bazı şirketler haftanın tamamında, bazıları ise bazı günlerde evden çalışma sistemini yürürlüğe koydu. Geçtiğimiz 2-3 yıl içinde de bu uygulamanın gayet iyi işlediği görüldü. Ancak işveren açısından şöyle bir sorun ortaya çıktı: İşveren çalışanının evde tam olarak ne yaptığını göremiyor. Kişi gerçekten de yapması gereken işlerle mi uğraşıyor, yoksa örneğin oturup bilgisayarda dizi mi izliyor?
1 saatte 1 cümle
Bu belirsizlik bazı işverenleri yeni arayışlar içine yöneltti. Örneğin Avustralya’dan bir sigorta şirketi, çalışanının evde ne yaptığını takip edebilmek için iş bilgisayarına bir “Klavye dinleme” veya “takip” sistemi yerleştirdi. Bu sistem, klavyenin ne kadar sıklıkla kullanıldığını tespit ediyor. Bir süre kullanılan bu sistemden elde edilen veriler değerlendirildiğinde ise çalışanın klavyeyi çok az, hatta bazen hiç kullanmadığı anlaşıldı. New York Post Gazetesi’nin haberine göre kadın çalışan evde klavyede saatte ortalama 54 harf vuruşu yaptı. Yani 1 saatte ortalama 1 cümle yazdı. Bu yapması gerekenin kat kat altında. Kadının bazı günler işe geç başladığı, bazı günler işi erken bıraktığı, bazı günler ise hiç çalışmadığı tespit edildi.
İlginizi çekebilir: Dijital göçebe vizesiyle uzaktan çalışma
Cep telefonundan hallettim
Sonucu değerlendiren işveren 18 yıllık çalışanına çıkış verdi. Gerekçe olarak da elde ettiği verileri sundu. Kadın çalışan ise haksızlığa uğradığını belirterek davacı oldu. Olay mahkemeye taşındı. Çalışan “Bazı günler hastalığım nedeniyle doktora gittiğim, bazı günler ise alışveriş ve diğer ev işleri yaptığım doğru. Ancak bu benim işimi engellemedi. Çalışmadığım saatleri daha sonra telafi ettim. Ayrıca normalde bilgisayardan yapabileceğim bazı işler zaman zaman cep telefonumdan hallettim” diye savunmada bulundu. Ancak işveren, işlerin cep telefonundan halledilmesinin mümkün olmadığını bildirdi.
İşveren haklı
Durumu inceleyen ve tarafları dinleyen hakim kadının itirazını haksız buldu. Hakim, kadının yapması gereken işleri yapmadığını ve savunmasının da inandırıcı olmadığına karar verdi. Kadının işten çıkarılmasına böylelikle onay verilmiş olundu.
Evden çalışma günleri azalıyor
Avustralya’da yaşanan bu olay dünya genelindeki bir uygulamanın da artık yavaş yavaş değişime uğradığını gösteriyor. Korona döneminde çalışanlarına hafta boyu evden çalışma imkanı sağlayan şirketlerin artık sistemi değiştirdikleri ve çalışanlarına haftanın sadece birkaç gün bu imkanı tanıdığı görülüyor. Örneğin şirketlerin sıklıkla kullandığı Zoom şirketinde de bu değişim mevcut. İnternet üzerinden canlı görüşme yapılmasını sağlayan ve “Zoom toplantısı” olarak bilinen hizmeti sunan şirket bile çalışanlarına “Artık haftanın bazı günleri ofisten çalışılacak” talimatı verdi. Dünya genelinde bu trendin artık daha yaygın olduğu yorumları yapılıyor.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur