Elektronik ürüne sigorta yaptıranlar dikkat
Dünya genelinde yükselen enflasyon elektronik ürün sektöründe de kendini güçlü şekilde hissettiriyor. Yüksek fiyatların üstüne bir de yüksek tamir ücreti ödememek isteyen vatandaşlar satın aldıkları cihazları sigortalayarak herhangi bir arızaya karşı güvence altına almak istiyor. Ancak Türkiye’de özellikle bu elektronik cihazların sigortasıyla ilgili son dönemde büyük sorunlar yaşanıyor.
Türkiye’de bazı teknoloji marketlerde bir ürün alınırken, oradaki görevli personel müşteriye aynı zamanda her türlü kırılmaya, bozulmaya ve kazaya karşı sigorta yaptırmasını tavsiye ediyor. İkna edici bir dille yapılan bu tavsiye sonucunda tüketici aldığı elektronik cihaza ücret karşılığında sigorta yaptırıyor.
Ancak sonrasında ürünün başına kazayla bir iş geldiğinde sigorta yaptırırken söylenmeyen, küçük harflerle yazılan maddeler devreye sokuluyor ve ürünün onarımı gerçekleştirilmiyor. Sonrasında tüketiciye satın aldığı ürünün örneğin faturanın yüzde 60’ı kadar hediye çeki tanımlanıyor ve cihaz sigortacının mülkiyetine geçiyor. Sigorta şirketi de ürünü geri dönüşüme göndereceğini iddia ediyor.
Tüketiciler de sigorta şartlarının kendilerine eksik anlatıldığından ve sigorta şirketinin küçük harflerle yazılan ya da hiç anlatılmayan maddelerinden şikayet ediyor. Türkiye’de müşteri şikayetlerinin aktif olarak paylaşıldığı sikayetvar.com portalında bu konuyla ilgili onlarca şikayet bulunuyor.
ÜRÜNE EL KONULUYOR
Yapılan şikayetlere göre, tüketicileri önce ürünün satın alındığı teknoloji marketten yönlendirilen sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu teknik servise cihazı gönderiyor. Cihazı alan teknik servis yapılan inceleme sonrasında müşterilere “Cihazınızın onarımı mümkün olmadığından tarafınıza hediye çeki tanımlanmıştır. Hediye Çek kodunuz ayrıca SMS ile bildirilecektir. Poliçe şartlarınız uyarınca, çek tanımlandığından cihazınız sigortacı mülkiyetine geçeceğinden geri dönüşüm/sovtaj surecine tabi tutulacaktır” şeklinde bir bilgi mesajı gönderiyor.
Bu gerekçeyi kabul etmeyen tüketiciler, kendilerine ürün satımında bu maddeyle ilgili hiçbir açıklama ve bilgilendirme yapılmadığını belirterek, tüketici hakem heyetlerinin yolunu tutuyor. Ancak burada süreç uzun süreceği için çoğu tüketici, ürün aldığı teknoloji marketinin hediye çekini kabul etmek zorunda kalıyor.
Turizmavrupa olarak, yaşadıkları ülkelerde ve Türkiye’de aldıkları elektronik ürün için sigorta yaptırmak isteyen okuyucularımıza sigorta şartlarını dikkatlice okumalarını ve tüm detayları öğrenmelerini tavsiye ediyoruz.
Güner Kızıl