Almanya 130 yıllık otomobil üretimi geçmişiyle Dünya’ya adını BMW, Mercedes, Audi ve Volkswagen gibi markalarla duyurdu. Teknoloji değiştikçe üretim şekli de teknolojiye ayak uydurmak zorunda kaldı. Devir artık elektrikli araç dönemi. Alman üreticilerde buna ayak uydurmaya çalışıyor. Almanya’da üretim yapan firmaların elektrikli modellere geçmesi işgücü kaybını da beraberinde getirecek. Elektrikli otomobiller Almanya’da 400 bin civarında işçiyi işinden edecek. Bu durum Almanya’da yaşayan gurbetçileri de olumsuz etkileyebilir.
Elektrikli otomobiller destek görüyor
Teknoloji ilerledikçe tüm sektörler ona ayak uydurmak zorunda kalıyor. Son dönemde değişikliğin yaşandığı bir sektörde otomotiv sektörü. Dünya’nın en büyük otomobil üreticilerinin başında gelen Almanya, elektrikli araçlara geçmeye hazırlanıyor. Alman Devleti’nin de elektrikli araçlara 4 – 6 bin euro destek vereceğini açıklaması tüketici tercihlerini de olumlu etkiledi.
Teknoloji üretimi değiştiriyor
Almanya’da elektrikli araçlara olan ilginin artmasıyla 2030 yılında yanmalı motorların yerini elektrikli araçların alacağı düşünülüyor. Bu durum geleneksel üretim yönteminde de baştan aşağı bir değişikliği kaçınılmaz kılıyor. Benzin ve mazot kullanan araçlar bugüne kadar yanmalı motor teknolojisi ile üretilirken, elektrikli araçlarda bu durum değişecek. İçten yanmalı motorlarda kullanılan parça sayısı bin 200 civarında iken iken elektrikli araçların motorlarında ise bu rakam 200 civarında.
400 bin işçi işinden olabilir
Elektrikli araçların kullanıma geçilmesiyle birlikte üretim aşamasında çalışan işçi sayısının azalacağı tahmin ediliyor. Bu durumun 400 bin civarında işçiyi işinden edileceği konuşuluyor. En çok işçi kaybının ise fosil yakıtlı motorlar ve şanzıman üretimi bölümlerinde yaşamacağı öngörülüyor. Araç üretim teknolojisindeki değişimin Almanya’da yaşayan gurbetçileri de olumsuz etkilemesi söz konusu. Zira bu şirketlerde çalışan gurbetçiler yakın gelecekte işlerinden olabilir.
(HS)
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa