Afrika’da binlerce kişinin ölümüne neden olan ve Avrupa’da da görülmeye başlanan bulaşıcı Ebola Virüsü’ne karşı uyaran uzmanlar, alınması gereken tedbirleri açıkladılar. İşte tavsiyeler…
Afrika ülkelerinde başlayıp hızla yayılan Ebola Virüsü salgını dünya kamuoyununun gündeminde. Acilen önlem alınmazsa milyonlarca kişinin ölümüne bile yol açabileceği uyarısı yapılan hastalık nedeniyle bir çok ülke alarma geçti. Afrika’da şuana kadar binlerce kişi hayatını kaybetti. Hastalık Avrupa’ya sıçradı bile. Virüslü hastalar hemen karantinaya alınıyor ve başka insanlarla temas etmesi önleniyor. Son olarak Madrid‘e getirilen ve Ebola Virüsü’nden ölen hastaya bakan bir hemşirede de aynı virüse rastlanması, herkesin riskte olduğunu gösteriyor.
Peki bu hastalık tam olarak nedir, nasıl bulaşır ve nasıl önlem almak gerekir?
Şuana kadar Dünya Sağlık Örgütü ve değişik ülkelerin Sağlık Bakanlıkları’nın yaptıkları açıklamalar şöyle:
– Hastalık ilk nerede başladı?
İlk salgına 1976’da Afrika’da rastlandı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Ebola Nehri yakınında görüldüğü için Ebola Virüsü adı verildi. Ebola Virüsü’nün hayvanlardan insana geçtiği belirtiliyor.
– Hastalığa karşı bir ilaç veya aşı var mı?
Hayır yok.
– Virüs nasıl bulaşıyor?
Virüs bulaşmış bir kişinin kanı ya da salgılarıyla doğrudan temas edildiğinde insandan insana geçiyor. Hastalığın vücut sıvısı ile bulaşması nedeniyle virüsün örneğin uçakta yolcudan yolcuya geçme ihtimali çok düşük.
– Hastalığın belirtileri neler?
Ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı, halsizlik, ishal, kusma, mide ağrısı, iştahsızlık. Belirtiler Ebola virüsüne maruz kalındıktan en geç 21 gün sonra görülür.
– Hastalıktan nasıl korunabilirim?
Ellerinizi düzenli olarak su ve sabunla yıkayın.
Ölü hayvanlarla temas etmeyin.
Ebola vakalarının görüldüğü ülkelere seyahat ederseniz, mecbur kalmadıkça kalabalık yerlere gitmeyin, et ürünleri tüketmeyin.