Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren bir karar alan Almanya’da yeni yıldan itibaren önemli bir değişikliğe gidiliyor. Şu ana kadar hasta olduğu için doktoradan “Çalışamaz” raporu alan çalışanlar bu belgeyi kısa sürede işverenine ve bağlı bulunduğu sağlık sigortasına postayla veya bizzat ulaştırmak zorundaydı. Bu hem hasta için bir yük, hem de gereksiz yere kağıt tüketimine ve masrafa yol açıyordu.
Doktorlar çalışamaz raporunu gönderecekler
Yeni yıldan itibaren bu uygulama değişiyor. Artık çalışanların böyle bir zorunluluğu olmayacak. Doktorlar çalışamaz raporunu dijital şekilde sağlık sigortasına gönderecek. İşveren ise eğer gerekli buluyorsa kendisi sağlık sigortasına başvurarak bu raporun bir örneğini isteyebilecek.
İşyerine bilgi vermek yine zorunlu
2019 yılında kararlaştırılan ancak şu ana kadar teknik sebeplerden dolayı hayata geçirilemeyen yeni uygulama 1 Ocak 2023’de yürürlüğe giriyor. Bu tarihten sonra işverene rapor gönderme dönemi sona erecek. Ancak çalışanların dikkat etmesi gereken bir unsur var. Çalışanlar eğer hastaysa ve işe gidemeyecekse yine de işverenini bundan haberdar etmek zorunda. Yani çalışan işyerini arayarak veya email ile “Ben işe gelemeyeceğim” diye bilgi vermek zorunda. Çalışamaz raporu zorunluluğunun kalkması, işyerine hiç bilgi verilmeyeceği anlamına gelmiyor.
24 saat içinde ulaşıyor
Yeni uygulamaya göre işveren artık kendisi sağlık sigortasına başvurmak zorunda. Bunu da yine dijital ortamda gerçekleştirecek. Yani işveren sistem üzerinden sağlık sigortasına “Çalışanımın raporunu istiyorum” şeklinde bir istekte bulunacak. Eğer rapor doktordan sağlık sigortasına ulaştıysa bu işverene dijital yollarla ulaştırılacak. Verilen bilgiye göre rapor, hasta doktoru ziyaret ettikten yaklaşık 24 saat sonra sağlık sigortasına ulaşıyor. Eğer henüz ulaşmamışsa işverene hata bildirimi gönderiliyor. Bu durumda işveren aynı işlemi daha sonra tekrarlamak zorunda.
(A)