Alman Hükûmeti, ülkedeki çoğu bölgede 2024 yılından itibaren doğal gaz ve kalorifer yakıtı (yağ) kullanımını yasaklama kararı aldı.
İktidar oylarıyla alınan karar çerçevesinde, Almanya’da yeni kurulacak ısıtma sistemlerinin tamamına yakınının 2024 yılından itibaren en az %65 oranında yenilenebilir enerji ile çalıştırılması zorunlu oldu. Karar sadece yeni binaları kapsamıyor, eski binalar da sorumlu. Buna göre hala doğal gaz ve kalorifer yakıtı ile çalışan eski kalorifer sistemlerini bozulana kadar devam kullanmak mümkün. Ancak buna sadece 2044 yılına kadar izin verilecek. Yeni kalorifer sistemi taktırılan bütün binaların en az yüzde 65 yenilenebilir enerji ile çalıştırılmasına izin verilecek.
Ülkenin 2022 emisyon sayılarının %15’inden 112 milyon ton sera gazı salınımı yapan inşaat sektörü sorumlu. Bu nedenle Almanya, 2045 yılına kadar karbon-nötr olma planına inşaat sektörünü de dahil etmiş durumda.
İlginizi çekebilir: Rusya doğal gaz vanasını kapattı, ya açmazsa?
Ev sahiplerinin yenilenebilir enerji kaynaklı ısınma alternatiflerini ise yenilenebilir ve doğrudan elektrik enerjisi, merkezi ısıtma ve güneş enerjisiyle çalışan ısı pompaları gibi sistemler oluşturuyor.
Karar Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un koalisyonu içinde dahi tepkilerle karşılaştı. Karşıt görüşteki politikacıların savunması ise oldukça maliyetli olan yenilenebilir enerji sistemlerinin düşük ve orta gelirli hane halklarının ve kiracıların üzerinde büyük bir yük oluşturacağı.
Karar doğrultusunda hazırlanan taslağa göre, emisyonsuz sistemlere geçiş sürecinde Almanya için ortaya çıkacak maliyet 9,16 milyar Euro’yu bulacak. Hükûmet tarafı ise bu maliyetleri düşürmek ve geçiş sürecini hafifletmek adına yenilenebilir enerji sistemlerini çoğaltmayı ve ısıtma pompalarının üretimi artırmayı planlıyor. Belirlenen hedef ise 2029 yılından sonra maliyetleri 5 milyar dolara düşürmek.
Karbonla mücadeleye devlet desteği
Almanya’nın karbon-nötr hedefine yönelik çalışmaları kapsamında konut sahiplerine kendi oturdukları evler için %30 bir sübvansiyon sağlanacak. Buna ek olarak karbon salınımsız sistemlere yasal süreçten önce geçiş kararı alan ev sahiplerine ise %10 sübvansiyon daha sağlanacak.
Hâlihazırda sosyal yardım alan ev sahiplerine ise ek olarak %20 destek daha sağlanacak.
Hükûmet tüm bu destekleri 2023-2026 yılları için yeşil yatırımları desteklemek adına ayrılan 180 milyar Euro’luk İklim ve Dönüşüm Fonu üzerinden sağlayacak.
Ayrıca, ülkedeki bütün vatandaşları önemli ölçüde etkileyecek yasanın 80 gibi oldukça ileri bir yaşın üzerinde olan ve zorluk yaşayan ev sahipleri için bazı muafiyetleri olacak.
Yeşile geçiş kurallarını ihlal edenlerin ise 5 bin Euro para cezasına çarptırılması planlanıyor.
Almanya’nın yarısı doğal gaz ile ısınıyor
Ukrayna işgalinden sonra Rusya’dan doğal gaz ithalatını durduran Almanya’da ısıtmada gaz kullanımını aşamalı olarak kaldırma gerekliliği daha da acil hale gelmiş durumda.
Ülkedeki 41 milyon hanenin yarısına yakını ısınma ihtiyacını doğal gaz ile karşılıyor ve %25’i de kalorifer yakıtı kullanıyor. Bu nedenle Almanya’nın yıllık gaz tüketiminin %40’ından fazlasını ısınma ihtiyacı için kullanıyor.
Yapılan araştırmalar, Almanya’nın alınan karar doğrultusunda önümüzdeki 20 yıl içinde 500.000 km’lik doğal gaz dağıtım ağının %90’ından fazlasını kapatmak zorunda kalacağını gösteriyor.
RTL tarafından konuya ilişkin yapılan ankete göre, Almanların yaklaşık %78’i planlanan yasa tasarısını desteklemiyor. Anketteki sonuçlar ayrıca katılımcıların yaklaşık %62’sinin yenilenebilir enerjiye geçilmesinin ardından ısıtma faturalarının artmasını beklediğini gösteriyor.
(BD)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur