Bakanlık insan hayatını tehlikeye düşüren ve insan sağlığına zararlı ürünleri ve üretici firmaları tek tek açıkladı. Bu listeye mutlaka göz atın!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; 173 firmaya ait, 282 parti ürünü insan hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasıyla birlikte kamuoyuna resmi web sitesi üzerinden duyurdu.
Bakanlığın açıkladığı taklit ve tağşiş yaptığı kesinlik kazanan, hileli ve insan sağlığına zararlı, insan hayatı için tehlikeli ürünler listesinde et-et ürünleri, süt-süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, çikolata, gıda takviyesi ürünleri gibi hemen her tür üründe sağlığa zararlı unsurlar bulunuyor.
Yapılan denetimler neticesinde bakanlık; et ve et ürünlerinde tek tırnaklı (at,eşek vb) etleri, köftede domuz eti, sakatatlar, besin maddelerinde ilaç etken maddelerine kadar daha pek çok insan hayatına ve insan sağlığına zararlı maddelerin, gıda ürünlerine karıştırılmış olduğunu laboratuvar testleriyle tespit etti.
Bakanlık tarafından açıklanan hileli ürünleri üreten 173 firmanın hangi şirketler olduğunu ve bu firmaların 282 parti sağlığa zararlı ürünlerinin tamamını BURADAN inceleyebilirsiniz:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın basın duyurusundan önemli diğer satırbaşları şöyle:
- Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, sağlığın ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Bakanlık olarak büyük bir titizlikle yürütülmektedir.
- “Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik” gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.
- Bakanlığımızın yürüttüğü resmi kontroller ve firmaların otokontrol sistemlerine ek olarak bu uygulamamız ile;
- Tüketicinin sağlığı ve menfaatinin korunması,
- Sektörde haksız rekabetin önlenmesi,
- Tüketiciler aracılığıyla firmalar üzerinde bir denetim mekanizması oluşturulması ve
- Firmaların “güvenilir gıda üretimi”ne teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.
Bakanlık son olarak vatandaşların ihbar ve şikayetlerinin önemine değindi.
- ‘’Söz konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde; Bakanlığımızca yürütülen denetimlerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikâyet, BİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı olduğu açıktır. Bu bakımdan tüketicilerin bu başvurularını sürdürmeleri, halkımızın sağlığının korunması yönündeki çalışmalarımız için büyük önem taşımaktadır’’ ifadelerine yer verdi.
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa